logo

Műsorújság

Lényeges

Magyar csoda Angliában! – Nézze újra a magyar csapat történelmi győzelmét

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Ryanair-vezér „ostobaságnak” titulálta a dél-afrikai kormány kritikáját, azonban meghátrálásra kényszerült

A Ryanair elhagyja a dél-afrikai utasok afrikaans nyelvismeretének kérdőíves ellenőrzését a gépek beszállításakor, mivel több kritika érte az eljárást, egyebek között a dél-afrikai kormány részéről – számolt be róla az Irish Examiner online kiadása és számos hírügynökség.

A Ryanair megszüntette a dél-afrikai utasok afrikaans nyelvi tesztjét a gépek beszállítása előtt – jelentette be Michael O’Leary, a társaság vezérigazgatója egy keddi brüsszeli sajtótájékoztatón.

Az eljárást eredetileg a hamis dél-afrikai útlevéllel utazók kiszűrésére vezette be a társaság. O’Leary elmondása szerint egy „egyszerű tesztről” volt szó, amiről később kiderült, hogy „semmi értelme”.

A dél-afrikai kormány a múlt héten adott hangot „megdöbbenésének” a légitársaság döntése miatt, hogy az ország útlevelével rendelkező, Nagy-Britanniába tartó utazókat nyelvi tesztnek veti alá. A kormány közleményében „visszás profilalkotó módszernek” nevezte az eljárást.

O’Leary válaszában „ostobaságnak” titulálta a dél-afrikai kormánynak a kérdőívvel kapcsolatban megfogalmazott kritikáját. Megerősítette viszont, hogy a légitársaság elhagyja a nyelvi tesztet.

A Ryanair nem üzemeltet dél-afrikai járatokat, de Európán belül több utast szállít mint bármely más légitársaság.

O’Leary elmondása szerint a dél-afrikai kormány maga is elismerte, hogy problémát jelent a hamisított dél-afrikai útlevelek nagy száma. Rámutatott, hogy a közelmúltban megugrott a hamis dél-afrikai útlevelek száma például a Törökország és Írország közötti járaton.

A problémára válaszul „csapatunk kidolgozott egy tesztet afrikaans nyelven, amely 12 egyszerű kérdést tartalmazott. Olyanokat, mint például, hogy mi a neve a Pretorián kívüli hegynek? Ezt nem okozott nehézséget kitölteni, de mi sem tartottuk megfelelőnek” – tette hozzá. „Ezért leállítottuk az afrikaans nyelvű tesztet, mert semmi értelme” – fűzte hozzá. Azok az utasok, akik megtagadták a teszt kitöltését, vagy nem válaszoltak a kérdésekre, nem szállhattak fel a Ryanair járataira, és visszakapták a jegyük árát.

Dél-Afrikában az afrikaans a harmadik leggyakrabban beszélt nyelv a zulu és a xhosa után. Az ország 58 milliós lakosságának 12 százaléka beszéli az afrikaans nyelvet. Bár sok dél-afrikai tanulja a nyelvet az iskolában, használatát gyakran az apartheid korszak diszkriminatív és kirekesztő politikájával hozzák összefüggésbe.

 

Ajánljuk még