logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A NATO főtitkára felszólította Athént és Ankarát az égei-tengeri vitáik rendezésére

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden felszólította Görögországot és Törökországot az égei-tengeri vitáik rendezésére a két ország közti elmérgesedő viszály közepette.

Felszólítjuk Görögországot és Törökországot, hogy égei-tengeri vitáikat a szövetségesek közötti bizalom és a szolidaritás szellemében rendezzék” – jelentette ki Stoltenberg a görög ANA hírügynökségnek adott interjújában.

Mindez önmérsékletet és visszafogottságot igényel, valamint a helyzet elmérgesedését eredményező cselekedetek és nyilatkozatok elkerülését” – fűzte hozzá.

Nem meglepő, hogy időnként erős nézeteltérések támadnak országaink között” – hangsúlyozta a NATO-főtitkár. „A vélemények és viták sokszínűsége demokráciáink elidegeníthetetlen része. Görögország és Törökország pedig évtizedek óta szövetségesek, s minden nap másik 28 tagállammal működnek együtt a legsürgetőbb biztonsági kihívások kezelésében” – tette hozzá Stoltenberg.

Hírügynökségek mindemellett felidézték, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő június elején közölte, nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal, miután kapcsolataik újabb mélypontot értek el azzal, hogy a görög kormányfő óva intette washingtoni látogatásán az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól.

Az Ankara és Athén közötti viszony az utóbbi időben jelentősen elmérgesedett. Görögország nemrég panasszal fordult az ENSZ-hez, mert Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtér-sértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

Ajánljuk még