logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lovakat is legyőzte a sportoló a világ legfurább futóversenyén

| Szerző: hirado.hu
Két év szünet után ismét megrendezték azt a futóversenyt, amelyen futók és lovak mérhetik össze gyorsaságukat. Különleges év az idei, ugyanis harmadjára győzött futó a verseny negyvenéves története alatt. Ricky Lightfoot két perccel és három másodperccel megelőzte az első lovat és lovasát a 36 kilométeres elképesztő kihívás során.

 

A rendhagyó futamot a walesi Powysban rendezik meg minden évben. Mintegy ezer futó és 50 ló vett részt az idei megméretésen. A versenyzőknek egy harminchat kilométeres pályán kell összemérni gyorsaságukat a lovakkal – írja a BBC. 

Különleges volt az idei év, ugyanis amellett, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta most először lehetett megrendezni a futamot, idén az esemény fennállása óta, harmadjára sikerült előbb egy sportolónak célba érnie, mint egy lovasnak.

A furcsa verseny 1980-ban vette kezdetét, amikor az alapító, Gordon Green a helyi kocsmában azzal érvelt, hogy egy futó képes legyőzni egy lovat hosszú távon. Azóta nagy népszerűségnek örvend a kihívás, ugyanis 40 éve minden évben megméretik magukat futók és lovak.

A főnyeremény annak a sportolónak, aki legyőzi az első lovat és lovasát, 500 fonttól – 230 ezer forinttól – kezdődik, és minden évben 500 fonttal növekszik, amíg az összecsapást meg nem nyeri egy futó.

A 2022-es győztes Ricky Lightfoot előtt csak ketten nyertek az 1980-as első futam óta – először 2004-ben, másodjára pedig 2007-ben. Ő a harmadik a verseny kezdete óta, akinek sikerült győznie a futamon.

Ricky, aki a West Cumbria-i székhelyű Ellenborough AC futóklub képviseletében vett részt a megméretésen, és az első helyezéssel megnyerte a 3500 fontos díjat, amely átszámítva, több mint másfél millió forint. A vonalat átlépve a sportolónak fogalma sem volt arról, hogy nyert, mivel a futóknak és az állatoknak kissé eltérő útvonalon kell versenyezniük.

Miután a célba ért, rájött, hogy ezer futóval és 50 lóval szemben 2:22:23-as idővel megnyerte a futamot, mellyel az első befutó lovas párost, Lanehouse Boyt és versenyzőjét, Kim Almant győzte le több, mint két perccel.

„Nagyszerű érzés volt megnyerni ezt a versenyt és legyőzni egy lovat” – mondta. „Felhívtam a páromat, és azt mondtam, győztem. Ő pedig azt mondta, most ugye csak viccelsz?”

A verseny győztese azt is elárulta, hogy az eseményt megelőző 29 órát ébren töltötte, annyira izgatott volt. Teneriféről repült Manchesterbe, onnan pedig Powysba, a verseny helyszínére.

 

Utoljára 15 éve, 2007-ben győzött futó a versenyen, amikor Florien Holtinger 2 óra 20 perc és 30 másodperc alatt ért célba.

Ajánljuk még