logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Észak-Korea tüzérségi lövedékeket lőtt a tengerbe Szöul szerint

Feltehetően tüzérségi aknákkal gyakorlatozott vasárnap Észak-Korea, a lövedékeket a tenger irányába lőtték ki – közölte a dél-koreai hadsereg. A gyakorlatra napokkal azután került sor, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető a védelmi képesség növelésére szólított fel a külső fenyegetésekkel szemben.

A dél-koreai haderőnemek egyesített vezérkara közölte, hogy több röppályát észleltek, amely feltehetően a vasárnapi észak-koreai tüzérségi gyakorlatról tanúskodik. A vezérkar közleménye szerint Dél-Korea – az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben – magas fokú katonai készültséget tart fenn, miközben fokozta Észak-Korea megfigyelését.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség, amely rendszerint huszonnégy órán belül beszámol a sikeres fegyver-kísérletekről, nem tett említést sem a vasárnapi tüzérségi, sem a korábbi rakéta-kísérletekről.

Az atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea az év eleje óta több fegyverkísérletet folytatott,

egyebek mellett interkontinentális ballisztikus rakétával, amellyel az első kísérletet 2017-ben hajtotta végre.

A dél-koreai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának hétfői ülésén, amelyet azért hívtak össze, hogy megvitassák az észak-koreai tüzérségi gyakorlatot, dél-koreai vezetők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Észak-Korea fejleszti a fegyverrendszereit, és ez közvetlenül fenyegeti Dél-Koreát.

A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint a nemzetbiztonsági tanács ülésén az illetékesek abban állapodtak meg, hogy „keményen lépnek fel” az ilyen észak-koreai erőfeszítésekkel szemben.

Szöul és Washington nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy Kim Dzsongun rendszere a hetedik atomfegyver-kísérletre készül,

amely Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes szerint „gyors és energikus” választ idézne elő.

A múlt héten a phenjani kormánypárt háromnapos politikai konferenciáján Kim Dzsongun új programot jelentett be országa harci erejének növelésére, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet „nagyon komoly”.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még