logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Civileket mészároltak le fegyveresek Burkina Fasóban, Szudánban etnikai villongások törtek ki

Legalább száz embert öltek meg a hét végén ismeretlen fegyveresek Burkina Faso északi részén – közölte hétfőn az afrikai ország kormányszóvivője.

A tájékoztatás szerint egyelőre vizsgálják a Seytenga nevű település elleni támadást, a területen megerősítették a biztonsági erőket, az ott élőket pedig 47 kilométerrel távolabb lévő helyre szállították.

A 21 milliós Burkina Fasóban 2019 óta dúl súlyos humanitárius válság, emellett hét éve az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges dzsihadisták is rendszeresen lecsapnak az ország különböző régióiban.

Mindeközben az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) a szudáni Dárfúrban kitört törzsi villongásokról adott hírt. A múlt héten jelentett összecsapásoknak a szervezet szerint körülbelül 100 halottja van.

Az arab és afrikai törzsek közt fellángolt erőszak nyomán arab milíciák támadtak több környékbeli falura, helyszíni beszámolók szerint mintegy húszat fel is égettek.

A harcok elől több ezren elmenekültek – közölte Toby Harward, az UNHCR szudáni koordinátora. Nyugat-Dárfúrban az emberek többsége menekülttáborokban él, miután a 2003-ban kirobbant etnikai konfliktus – amellett, hogy 400 ezer ember halálát okozta – milliókat tett földönfutóvá. A térségben emellett a víz miatt is gyakoriak a területi viták.

Ajánljuk még