logo

Műsorújság

Rendkívüli

Csepelen egy negyedik emeleti lángoló lakásból ugrott ki egy férfi, meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halálra ítéltek egy iszlamista férfit egy kopt keresztény pap meggyilkolásáért

Egyiptomban halálra ítéltek egy muszlim férfit, aki áprilisban késsel megtámadott és megölt egy kopt papot Alexandria népszerű strandpromenádján. Az ügyészség kimondta, hogy a 60 éves Nehru Tawfiq iszlamista szélsőséges.

Az alexandriai büntetőbíróság szombaton mondta ki (egyelőre nem jogerős) ítéletét a 60 éves Nehru Tawfiq ügyében, akit az 56 éves pap, Arszaniusz Vadid meggyilkolásával vádoltak. Az ügyészség szerint Tawfiq iszlamista szélsőséges.

A pert a tárgyalóterem egy elkerített részéből kísérhette figyelemmel, mert az egyik májusi meghallgatást Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb) bekiabálásokkal és a Korán verseinek idézésével próbálta megszakítani,

míg a bíróság csendre nem utasította.

A vádlott védői ugyanakkor azzal érveltek, hogy nem szándékos emberölés történt. Tawfiq még fellebbezhet az ítélet ellen.

Hírügynökségek felidézik, hogy 2017 szeptemberében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik feltételezett híve késsel megölt egy 82 éves keresztény orvost Kairóban. Az elkövetőt egy évvel később halálra ítélték.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy százmilliós összlakosságon belül. A keresztények gyakran válnak iszlamista támadások célpontjaivá az észak-afrikai országban.

Ajánljuk még