logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Scholz: Szófia ne vétózza meg Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásait!

Olaf Scholz német kancellár szombaton arra kérte a bolgár politikai vezetést Szófiában: ne vétózza meg Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, mivel úgy vélte, hogy az EU-nak nem szabad letörnie a Nyugat-Balkán országainak az EU-tagsággal kapcsolatos reményeit.

Olaf Scholz a térségben tett kétnapos látogatása során járt a bolgár fővárosban, az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek június 23-i csúcstalálkozóját megelőzően.

A német kancellár aláhúzta: valóban nagyon sok probléma van a térség országai között. „Ezek jól ismert problémák, de nem megoldhatatlanok. Látok lehetőséget az előrelépésre, ezért szoros kapcsolatban maradunk a következő napokban” – hangsúlyozta a német politikus a Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel közösen tartott szófiai sajtótájékoztatóján.

Kiril Petkov leszögezte:

a vétó feloldásához Észak-Macedóniának a két ország közötti történelmi-kulturális vitákkal kapcsolatban három feltételt kell teljesítenie, és arra kérte Brüsszelt, vállaljon garanciát, hogy ezek a feltételek valóban teljesülnek is.

A héten az ötpárti bolgár kormánykoalíció egyik tagja kilépett a kabinetből, többek között azzal vádolva Petkov miniszterelnököt, hogy a bolgár nemzeti érdeket figyelmen kívül hagyva hajlandó lenne visszavonni Szófia vétóját Észak-Macedónia EU-csatlakozásával kapcsolatban.

Szombat reggel Olaf Scholz még a Bulgáriával szomszédos Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjében járt, amely már több reformot végrehajtott az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése érdekében, egyebek között felvette jelenlegi nevét, hogy elkerülje Athén politikai ellenállását a történelmi Makedónia név használata miatt.

Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott szkopjei sajtótájékoztatóján a német kancellár kijelentette: az ukrajnai háború miatt fontos, hogy Európa egységes maradjon, és együtt lépjen fel a térségben.

Ajánljuk még