logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden „miniforradalmat” jósolt az abortusztilalom bevezetésének esetére

| Szerző: hirado.hu
Jimmy Kimmel a fegyvertartás szigorításáról, a tavasszal kipattant abortuszbotrányról és az amerikai gazdaság kilátásairól faggatta éjszakai talkshow-jában a médiaszereplésektől több mint száz napja elzárkózó amerikai elnököt. Joe Biden az interjúban elárulta, hogy soha életében nem volt még ennyire optimista a jövőt illetően,meglátása szerint ugyanis a mai amerikai gyerekek a legjobban képzett, legkevésbé előítéletes és a legtöbbet nyújtó nemzedék az ország történetében.

 

Miután 118 napig kerülte a médiaszereplést, az amerikai elnök a héten Jimmy Kimmel humorista és műsorvezető vendégeként tűnt fel az ABC tévécsatorna éjszakai talkshow-jában. A házigazda elsőként egy évtizedek óta visszatérő, az Egyesült Államokban igen érzékeny témában faggatta Bident: a fegyvertartás az amerikai lakosság alkotmányban rögzített joga, amelynek korlátozása a két tucat életet követelő dél-texasi iskolai lövöldözés miatt most újra a belpolitika és a közbeszéd homlokterébe került.

„Miért nem ad ki a fegyvertartás szigorításáról végrehajtási rendeletet? Trump úgy szórta ezeket, mint a halloweeni cukorkát” 

– szegezte a kérdést Bidennek a műsorvezető, mire az elnök kijelentette: hatáskörén belül már minden, a fegyvertartással kapcsolatos rendeletet kibocsátott, de nem kívánja utánozni elődjét,

szerinte Donald Trump „visszaélt az alkotmánnyal és az alkotmányos hatalommal”, majd azzal vádolta a republikánusokat, hogy veszélybe sodorják a demokráciát. 

„Sokszor megkapom, hogy ha a republikánusok sem játszanak tisztességesen, akkor én miért teszem? Szerintem ha ugyanúgy játszanánk a játékot, ahogy ők, akkor a demokráciánk szó szerint veszélybe kerülne. És ez nem vicc!” – fogalmazott Joe Biden.

Kimmel felvetette az elnöknek, hogy bár két éve a demokraták „megnyerték” a képviselőházat, a szenátust és a Fehér Házat, nem értek el jelentős eredményeket a fegyvertartás, a jogalkotás vagy a klímapolitika terén.

„Bizonyos szempontból inkább visszafelé haladtunk”

– mondta a műsorvezető.

Biden szerint márpedig „valódi lépéseket” tettek a klímaváltozással kapcsolatban. Példaként a nap- és szélenergia, valamint az elektromos járművek elterjesztésére tett erőfeszítéseket említette.

Az elnök ezután igyekezett rózsás képet festeni az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági helyzetéről, annak ellenére, hogy a liberális média is vezető anyagai között számol be az amerikaiakat jelenleg sújtó rekordmagas, már idén februárban negyvenéves csúcsra ugrott inflációról, az üzemanyagárak elszabadulásáról és az egyre súlyosbodó áruhiányról.

Biden elismerte, az infláció valóban súlyos csapás az amerikaiaknak, és kijelentette, hogy ellensúlyozására csökkenteni kívánja a méregdrága egészségügyi ellátást, a vényköteles gyógyszerek és a gyermekgondozás költségeit.

Az elnök elmondta, hogy soha életében nem volt még ilyen optimista. Meglátása szerint ugyanis a mai amerikai gyerekek a legjobban képzett, legkevésbé előítéletes és a legtöbbet nyújtó nemzedék az ország történetében.

Az interjú végén Biden és Kimmel a tavasszal kirobbant abortuszbotrányt is megvitatták. Mint arról korábban beszámoltunk, a Politico napilap május elején szellőztette meg a szövetségi legfelsőbb bíróság egyik konzervatív bírájának az abortuszhoz való általános jog eltörlése mellett érvelő véleményét.

Az alkotmánybíróságként működő taláros testület még az 1973-as Roe kontra Wade-perben hozta meg a jogi precedenst jelentő mérföldkőnek számító ítéletét, a lassan fél évszázada meghozott döntés megsemmisítésének kiszivárgott tervezete pedig hatalmas botrányt keltett és heves vitákat váltott ki az Egyesült Államokban.

A liberális, demokrata párti kormányzók és főügyészek abortuszpárti intézkedései és a botrányban tett megnyilatkozásai azonban csak olajat öntöttek a tűzre, a republikánusok szerint pedig ez vezetett május elején a testület washingtoni épülete előtt zajló, majd a bírák otthonainál folytatódó radikális tüntetésekhez.

Kimmel műsorában az elnök „miniforradalmat” jósolt arra az esetre, ha a washingtoni bíróság hatályon kívül helyezi a csaknem 50 éve meghozott döntését, és a tagállamok bevezetik az abortusztilalmat.

Mint mondta, nem hiszi, hogy az ország ezt eltűrné, valamint utalt arra is, hogy rendelkezik néhány végrehajtási jogkörrel, amelyekkel ellensúlyozhatná a bíróság döntését.

Az elnök minderről aznap beszélt, hogy a rendőrség letartóztatott egy lőfegyverrel és betöréshez használatos eszközökkel felszerelt férfit Brett Kavanaugh legfelsőbb bíró otthonától nem messze. A hatóságok szerint a gyanúsított azzal a céllal indult a konzervatív bíró házához, hogy megölje, mivel egy kiszivárgott dokumentum szerint Kavanaugh aláírta a Roe kontra Wade-ítélet hatályon kívül helyezését. A rendőrségi jelentés szerint a férfi az uvaldéi iskolai mészárlás miatt is „feldúlt állapotban volt”.

Kapcsolódó tartalom

A Fox News beszámolója szerint Biden elnökségének egy igen „kockázatos időszakában” tűnt fel hosszú idő után a képernyőn. Az AP-NORC felmérése szerint ugyanis

az elnök támogatottsága 39 százalékra esett vissza május végére, ami a legrosszabb érték megválasztása óta. Az ABC–Ipsos vasárnapi felmérése szerint ráadásul az amerikaiak mindössze 28 százaléka helyesli a Biden-kabinet inflációkezelő intézkedéseit, és csupán 27 százalékuk ért egyet az üzemanyagár-robbanásra adott válaszlépéseikkel.

Tavaly ilyenkor Joe Biden támogatottsága 63 százalékra rúgott egy felmérés szerint, ami 24 százalékponttal magasabb, mint a 2022 májusában mért érték – emlékeztet a Fox.

Ajánljuk még