logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Támogatásáról biztosította Kongót Fülöp belga király

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tárgyaló Fülöp, belga király pénteki beszédében arra biztatta az ország második legnagyobb városa, Lubumbashi egyetemének diákjait, hogy „a jövőbe nézzenek”, s egyben Belgium támogatásáról biztosította a válságokkal küzdő országot.

Fülöp király és Matild királyné a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tshisekedi meghívására kedden érkezett az országba. A négynaposra tervezett látogatás első napján a király mély sajnálatát fejezte ki az ország lakosai ellen a belga gyarmati uralom idején elkövetett bűnök miatt.

Pénteken, a lubumbashi egyetemistáknak úgy fogalmazott: „ma a jövőbe tekintünk, s ez a jövő az önöké”.

Majd azt hangsúlyozta, hogy „nincs fejlődés béke nélkül, és nincs béke fejlődés nélkül”.

Még mindig sok a kihívás” – fogalmazott az uralkodó a pénteki beszédében, s konkrétan a szegénység elleni harcot említette. Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos javítani az ország biztonsági helyzetén, elsősorban Kongó keleti vidékein. „Belgium az önök oldalán áll ebben a küzdelemben” – mondta. Kifejtette: Kongónak rengeteg ásványkincse van, amely gazdaggá teheti az országot.

Kongót II. Lipót belga király gyarmatosította, akinek az óriási afrikai ország 1885 és 1908 között a magánbirtoka volt. Fülöp király már két évvel ezelőtt levelet intézett Tshisekedihez.

A levélben „legmélyebb bocsánatot” kért a gyarmatosítás „sebeiért”.

A 2013-ban hatalomra került belga uralkodó sajnálatát fejezte ki „az erőszakos és kegyetlen cselekedetekért”.

A bocsánatkérés megtörtént, s ez kezdete az új partnerségnek, amely megszilárdul majd” – fogalmazott hétfőn este Kinshasában a kongói kormány szóvivője, Patrick Muyaya. Leszögezte, hogy „nem feledjük a múltat, de a jövőbe tekintünk”. Pénteken Fülöp király afölötti örömének adott hangot, hogy „ismét dinamikusak” a belga-kongói kapcsolatok.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még