logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Osztrák kancellár: Ukrajnának csakis a többi jelentkezővel közösen lehet uniós tagjelölti státuszt biztosítani

Ukrajnának csakis a többi jelentkezővel közösen lehet európai uniós tagjelölti státuszt biztosítani – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár észtországi látogatásán pénteken.

Ausztria számára feltétel, hogy amennyiben Ukrajna tagjelölti státuszt kap, akkor „ugyanennek kell vonatkoznia a Nyugat-Balkán országaira és a Moldovai Köztársaságra” – hangsúlyozta Nehammer észt hivatali partnerével, Kaja Kallasszal közös sajtótájékoztatóján.

Kallas szintén arról beszélt, hogy egy közös csatlakozási folyamatot támogat. Mindemellett felhívta a figyelmet a lehetőség megragadásának fontosságára, amíg az ukrajnai politikai erők „hajlandók a kényes reformok végrehajtására”. Mint mondta, a lehetőség talán csak rövid ideig áll fenn, később viták alakulhatnak ki, és mindez jóval nehezebbé válhat.

Kallas a lépésenkénti közeledésre és a tagjelöltek európai „előkészítő térségének” kialakítására vonatkozó osztrák javaslatot firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy

szerinte nem szabad a helyzetet tovább bonyolítani.

Leszögezte, hogy lehetőséget kell biztosítani minden olyan országnak, amely a jogállamiság és a demokrácia alapelveit követi.

Nem szabad félresöpörnünk ezeket az államokat” – fogalmazott az észt miniszterelnök, hozzátéve, hogy az osztrák felvetés még további tárgyalásokat igényel. Nehammer felhívta a figyelmet, hogy a javaslat eredetileg Emmanuel Macron francia elnöktől érkezett. A bővítés ügyében továbbá őszinteséget sürgetett, az évtizedekig húzódó török tagjelölti státusz negatív példájára utalva.

Kallas az uniós gázembargóról szólva kijelentette: büszke arra, hogy már hat szankciós csomagot tudtak elfogadni, s – mint fogalmazott – ezek egyre fájdalmasabbak.

Arról van szó, hogy mennyi szenvedést tudunk kibírni” – hangoztatta, arra utalva, hogy különböző országok eltérő mértékben függnek az orosz energiahordozóktól. Hozzátette, hogy egyes országok szinte száz százalékban Oroszországtól függnek energetikai igényeik fedezésében, s időre van szükség ahhoz, hogy el tudjanak szakadni ettől.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó tárgyalások tekintetében az észt és az osztrák vezető álláspontja jelentősen eltért.

Nehammer hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a konfliktus minden szereplőjével tárgyalni kell, mindemellett a humanitárius segélyezés, az élelmiszerexport biztonságos folyosóinak kialakítása, de a fogolycserék is párbeszédet igényelnek.

Fontosnak és helyesnek tartom Putyint szembesíteni háborús bűncselekményeivel” – tette hozzá az osztrák kancellár. Kallas ugyanakkor úgy fogalmazott: nem látja semmi értelmét, hogy Putyinnal tárgyaljanak, mivel az eddigi párbeszéd sem vezetett eredményre.

Ajánljuk még