logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyven éve nem látott aszály sújtja Szomáliát

Szomáliát 40 éve nem látott szárazság sújtja, melynek hatásait a szomszédos Kenyában és Etiópiában is érzi a lakosság, nemzetközi segélyszervezetek éhínség veszélyére figyelmeztetnek – adta hírül csütörtökön az AFP francia hírügynökség.

Az ENSZ azt közölte, hogy 2020 óta az utolsó négy esős évszakban nagyon kevés csapadékot mértek, mára pedig mintegy 7,1 millió szomáliai – a lakosság csaknem fele – élelmiszer-bizonytalanságban él, közülük 213 ezren pedig már az éhezés szélére kerültek.

Az aszály sok, mind ez idáig a mezőgazdaságból élő embert a faluja elhagyására kényszerített, több kórház pedig kapacitása végére jutott az orvosi segítségre szoruló éhezők növekvő száma miatt.

Nem arattunk. Minden tenyészállatunk odaveszett. A folyó kiszáradt” – idézte az AFP Khadija Mohamed Haszánt, aki 14 hónapos kisfiát vitte kórházba, ahol a kisgyermeket infúzióval táplálják. Az asszony hozzátette: 45 éves, de még soha nem látott ilyen pusztító szárazságot.

Egészségügyi dolgozók az AFP-nek elmondták, hogy sok páciensük gyermek, aki súlyos rosszul tápláltságban szenved, néhányan közülük már kómába estek.

A Szomáliában is jelen lévő Concern Worldwide nevű nemzetközi segélyszervezet egyik munkatársa, Bisar Oszmán Husszein elmondta, hogy a délkelet-szomáliai Banadir kórházában január eleje óta 120-ról 230-ra emelkedett az élelmiszerhiány miatt beutalt, gyermekkorú páciensek száma.

Szakértők emellett többször figyelmeztettek arra, hogy az ukrajnai háború nyomán elakadó gabonaexport miatt Szomáliában is katasztrofális helyzet alakulhat ki, Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ legnagyobb búzaexportőre. Az ENSZ szerint Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja, de a háború miatt a szállítások akadoznak vagy teljesen leálltak.

Szomáliában a biztonsági helyzet is rendkívül törékeny, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető helyi terrorcsoport, az al-Shabaab merényletei miatt. A biztonsági erők 15 éve küzdenek a csoport ellen, amelynek célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésén alapuló jogrendet vezessen be.

Nemzetközi segélyszervezetek szerint mintegy 1,5 milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy megakadályozzanak egy, a 2011-eshez hasonló éhínséget, amely 260 ezer halálos áldozatot követelt. Ám az összeg alig 18 százalékát sikerült mostanáig összegyűjteniük.

Nem várhatjuk meg, amíg hivatalosan is be nem jelentik az éhínséget” – jelentette ki hétfőn El-Khidir Daloum, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szomáliai igazgatója.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még