logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bidenék az abortuszügy miatt fúrhatták meg a megfenyegetett bírák védelmében született törvényjavaslatot

| Szerző: hirado.hu
A demokrata párti törvényhozók egyfajta bosszújaként tálalja a Breitbart, hogy az amerikai baloldal hatalomgyakorlói szerdán meggátolták a legfelsőbb bíróság bíráinak és családtagjaik védelmét szavatoló törvényjavaslat szavazásra bocsátását. Úgy tűnik, hogy a bírák fenyegetettsége nem légből kapott politikai lózung, éppen aznap ugyanis letartóztattak egy férfit, aki feltehetően a testület egyik tagjának a meggyilkolásra készült. A republikánus képviselők rámutattak: Biden és a Fehér Ház főszerepet játszott a bíróság abortuszügyben kiszivárgott tervezetét elutasító amerikaiak feltüzelésében.

 

Az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti tagjai szerdán elakasztották az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság bíráinak és családtagjaik  biztonságát szavatoló törvényjavaslatot. Ugyanazon a napon letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint a grémium egyik bírájának a meggyilkolásra készült – írja a Breitbart.

A jobboldali portál beszámolója szerint az amerikai törvényhozás másik háza, a szenátus által már egyhangúlag elfogadott javaslatot Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakcióvezetőjének kérése ellenére Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és a többségi demokrata frakció nem bocsátotta szavazásra. A képviselő szerint a demokraták hagyták, hogy a szenátusban korábban átment törvényjavaslat egy hónapig porosodjon. „Ez ugyanaz a párt, amelynek heves retorikájával politikai nyomást gyakorolt a konzervatív bírákra” – mondta, kiemelve Joe Biden elnököt és a Fehér Házat, amely szerinte oroszlánrészt vállalt a legfelsőbb bíróság abortuszügyben kiszivárgott tervezetét elutasító amerikaiak feltüzelésében.

A „biztonsági törvény” szükségét a washingtoni legfelsőbb bíróságot és a bírákat érő fenyegetések miatt vetették fel a republikánusok, azután, hogy a Politico baloldali amerikai napilap nyilvánosságra hozta a grémium egyik konzervatív tagjának tulajdonított 98 oldalas véleményét, amelyben Samuel Alito bíró a művi terhességmegszakításhoz való általános jog eltörlése mellett érvel. Az alkotmánybíróságként működő taláros testület még az 1973-as Roe kontra Wade-perben hozta meg a jogi precedenst jelentő mérföldkőnek számító ítéletét, a lassan fél évszázada meghozott döntés megsemmisítésének kiszivárgott tervezete pedig hatalmas botrányt keltett és heves vitákat váltott ki az Egyesült Államokban. Ez nem igazán meglepő, a művi terhességmegszakítás ugyanis az egyik legérzékenyebb és legmegosztóbb téma az amerikai politikai életben.

Kapcsolódó tartalom

A liberális, demokrata párti kormányzók és főügyészek abortuszpárti intézkedései és a botrányban tett megnyilatkozásai azonban csak olajat öntöttek a tűzre, a republikánusok szerint pedig ez vezetett május elején a testület washingtoni épülete előtt zajló, majd a bírák otthonainál folytatódó radikális tüntetésekhez. Az indulatos tüntetők, valamint a testületet és a bírákat érő fenyegetések miatt a hatóságok masszív barikádot emeltek a bíróság épülete köré.

McCarthy a képviselőház előtt elítélte a demokraták „szabotázsát” és megjegyezte, hogy a törvényjavaslat elutasítása ugyanazon a napon történt, amikor letartóztattak egy férfit Brett Kavanaugh bíró meggyilkolására tett kísérlet gyanújával.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor Chuck Schumer demokrata szenátusi vezető azon megjegyzésére is, miszerint a konzervatív bírák meg fogják fizetni az árát az abortuszügyben vallott véleményük jogi úton való érvényesítéséért

– idézi fel a Breitbart.

Biden szerdán, az ABC televíziós csatorna Jimmy Kimmel Live! című késő esti műsorában is kitért az abortuszbotrányra. A 118 nap után először adott televíziós interjúban azt mondta, „elbírná az ország”, ha a legfelsőbb bíróság felülbírálná az abortuszügyet. Utalt arra is, hogy van néhány végrehajtási jogköre, amellyel ellensúlyozni tudná a bíróság döntését, ám erről nem árult el további részleteket. Amerikai sajtóbeszámolók szerint Biden korábban, a botrány májusi kirobbanását követően arra kérte az amerikaiakat, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon. Kijelentette azt is, hogy azon fog dolgozni, hogy ezt a jogot külön szövetségi jogszabályban kodifikálja az amerikai kongresszus. Pelosi, a képviselőház elnöke és Schumer, a szenátus többségi vezetője pedig „förtelemnek” minősítette a tervezetet.

Ajánljuk még