logo

Műsorújság

Rendkívüli

Belebukik Boris Johnson a partygate-be? Elkezdődött a bizalmi szavazás a londoni parlamentben

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Térképen az amerikai halálos lövöldözések: pár nap alatt húsz halott

Az elmúlt napokban valóságos erőszakhullám söpört végig az Egyesült Államokon. A hét végén tíz tömeges lövöldözés történt, egyelőre nem lehet tudni, mi idézte elő, hogy ennyire elszaporodtak az erőszakos események. A legtragikusabb két hete történt Texasban, egy iskolában, amikor egy 18 éves fiatal 19 gyereket és két tanárt lelőtt. Ismét fellángoltak a fegyverviselés szabályozása körüli viták, de egyelőre nincs semmilyen előrelépés. Idén az országban 239 tömeglövöldözés történt, többségük már be sem kerül a híradásokba – számolt be az M1 Híradója.

Vasárnap a kora hajnali órákban riasztották a rendőrséget a Tennessee államban lévő Chattanooga egyik szórakozóhelyéhez. A klubnál pánik tört ki, mindenki menekült, amerre csak tudott. Két ember a helyszínen meghalt, egy harmadik áldozatot pedig elütöttek, amikor el akart futni. A merénylők 14 embert eltaláltak, közülük többen válságos állapotban vannak.

Úgy tudjuk, több lövöldöző volt, de azt nem, hogy hányan. Tart a nyomozás, átnézünk minden felvételt, amit a biztonsági kamerák rögzítettek, és átvizsgálunk minden nyomot a helyszínen” – mondta a helyi rendőrfőnök, Celeste Murphy az újabb amerikai vérengzés után.

Amatőr felvételek kerültek fel az internetre Philadephiából is. A videókon az látható, ahogy emberek menekülnek, miután öt fegyveres tüzet nyitott a belváros egyik utcájában szombaton éjjel. A lövöldözés idején a bárok és az éttermek zsúfolásig voltak szórakozni vágyókkal, és az utcákon is százak tartózkodtak.

Kapcsolódó tartalom

Az ámokfutásnak három halálos áldozata van, többen lőtt sebekkel kerültek kórházba.

Öt különböző fegyverből nyitottak tüzet a helyszínen, ebből kettőt már megtaláltunk, a többit még keressük” – mondta Frank Vanore, a philadelphiai rendőrség vezető nyomozója. A lövöldözőket nem fogták el, és azt sem tudni, mi volt az indítékuk.

Az elmúlt napokban, sőt hetekben valóságos erőszakhullám söpört végig az Egyesült Államokon. Csütörtökön egy ámokfutó két egyetemista lányt ölt meg egy templom előtt, majd magával is végzett.

(Fotó: M1)

Wisconsin államban szintén csütörtökön a délutáni órákban több ember is megsérült, amikor tüzet nyitottak rájuk egy temetési szertartás alatt.

A legnagyobb felháborodást azonban egy csaknem két héttel ezelőtti támadás váltotta ki

– mondta elemzésében Lukóczki Gábor, az M1 Los Angeles-i tudósítója.

Minden országnak megvannak a maga szabályai arról, hogy kik juthatnak lőfegyverhez, rendszerint szigorú követelményeknek kell megfelelniük és háttérellenőrzésen is átesnek, hiszen a fegyver nem gyerekjáték. Ez így van az Egyesült Államokban is, de ennyi szélsőséges, rasszista nézeteket valló ember, vagy mentális betegségekkel küzdő sehol a világon nem tud annyira könnyedén fegyverhez jutni, mint itt. Ezért történhetett meg, hogy egy 18 éves fiatal férfi hozzájutott egy gépkarabélyhoz, és megölt 19 gyereket, illetve két tanárt a texasi általános iskolában. Az Egyesült Államok a fegyveres erőszak tekintetében az első helyen van a globális összehasonlításban, a világ országai közül itt történik a fegyverek okozta legtöbb halálesetet” – fejtette ki.

Kapcsolódó tartalom

Miközben csak az elmúlt hétvégén tíz lövöldözés történt az Egyesült Államokban, idén pedig összesen 239, ismét fellángoltak a viták a fegyvertartás szigorításáról.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön felszólította a kongresszust, hogy tiltsák be a legveszélyesebb támadó kézifegyverek forgalmazását, valamint azt, hogy emeljék meg a fegyverhez jutás korhatárát 21 évre. Sürgette a vásárlók alaposabb ellenőrzését is.

Ajánljuk még