logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Az ukrán politikusok hála helyett provokálnak és hazugságokat terjesztenek Magyarországról

| Szerző: hirado.hu
Miközben a magyarok tízezrei segítik Ukrajnát, az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról – közölte Facebook oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Az ukrajnai háború kezdete óta magyar emberek tízezrei dolgoztak azért, hogy segítsenek a háború sújtotta országnak és az ukrán embereknek, miközben

„az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról, provokálnak minket, hazugságokat állítanak és próbálnak minket befeketíteni”

– írja hétfői Facebook-posztjában Szijjártó Péter.
A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kövér Lászlónak a felháborodott visszacsatolások ellenére teljesen igaza volt, amikor erről egy minapi nyilatkozatában kifejtette a véleményét. Szerinte ugyanis az ukrán politikusok  Magyarországról
a köszönet hangján egyszer sem szóltak
– fogalmazott a tárcavezető.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke nemrég a Hír TV-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij túlzásba viszi a követelőzést és a fenyegetőzést, ami szerinte az ukrán elnök „személyes, pszichés problémája”.

„Amióta az eszemet tudom és figyelem a világpolitika eseményeit, nem emlékszem rá, hogy egy segítségre szoruló, bajban lévő ország vezetője olyan hangot mert volna megütni bárkivel szemben, mint amilyen hangot Zelenszkij elnök úr nem csak Magyarországgal szemben, hanem akár a német kancellárral szemben is megüt” – fogalmazott Kövér László.

A Házelnök úgy vélte, „aki segítségre szorul, az kérni szokott udvariasan, akár persze konokul, kitartóan, de mindig csak kérni, sohasem követelőzni és végképp nem fenyegetőzni. Fenyegetőzni az ember általában az ellenségeivel szemben szokott, azokkal szemben, akit barátul akar megnyerni, ritkán. Itt van egy személyes, pszichés probléma, amivel én a magam részéről nem tudok mit kezdeni” – fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy meglátása szerint

a kárpátaljai magyarságnak van félnivalója a háború után az ukránoktól.

„Nagyon oda kell figyelnünk, hogy nehogy véletlenül a nagyobb baj örve alatt valakinek eszébe jusson szépen elintézni a magyar kisebbség, a magyar közösség kérdését. Mondjuk egy olyan nyomással, ami arra késztetné a közösségünk tagjait, hogy hagyják ott a szülőföldjüket 1100 esztendő után” – mondta.

Kövér szavaira Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Facebook-on úgy reagált, hogy az emberek tudják, miként kell reagálni az olyan „nem politikusok” elfogadhatatlan és vad kijelentéseire, mint Kövér Lászlóé. „Sok mondanivalója van annak, aki bűnös. A szamarat a füléről, a bolondot a csevegéséről ismered fel. Hosszú beszéd, rövid ész” – replikázott a hivatalnok.

Szentenciáin túl megjegyezte: örülne, ha Kövér azt is elmondaná, mit gondol arról, hogy a második világháború idején a magyar náci katonák több ezer embert égettek el elevenen Csernyihivben és Korjukivkában.

Címlapkép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ajánljuk még