logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerte a Kárpát-medencében is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról

A határontúli magyar területek mindegyikén az emlékezésről szólt a mai nap. A Felvidéken tánccal, a Délvidéken istentisztelettel készültek, Kárpátalján pedig a háború miatt csendes megemlékezést tartottak. Ausztráliában sem feledkezdtek meg a nemzeti összetartozás napjáról: ott az Összetartozás tüzét gyújtotta meg a helyi magyar közösség – hangzott el az M1 Híradójában.

A magyarok határok nélküli összetartozását szimbolizálta az Összetartozás Tánca. Korpás Éva zenéjére ezerötszáz gyerek táncolt a révkomáromi Klapka téren. Az internet segítségével pedig további 150 kárpát-medencei óvoda, iskola és hagyományőrző csoport csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Szövetség elnöke arról beszélt: a magyar nemzet tagjai, bárhol is élnek a világban, összetartoznak, ahogyan a felvidéki magyarok is.

Hinnünk kell magunkban, hinnünk kell egymásban. Gondolkodhatunk különbözően, láthatjuk a világot különbözően, lehet eltérő véleményünk, de ha erősek akarunk lenni, és meg akarunk maradni a Felvidéken, kell, hogy legyen egy közös célunk. Az, hogy gyermekeink, unokáink magyarként boldoguljanak szülőföldjükön

– mondta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A nemzeti összetartozás napján ünnepi szentmisét tartottak a délvidéki Királyhalmán. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kiemelte: a 2010-ben a nemzeti összetartozás napját rögzítő törvény mérföldkő a nemzetpolitikában.

Meggyőződésem, hogy ennek a törvénynek az elfogadása egy olyan megkerülhetetlen, kimozdíthatatlan mérföldkövet jelent a nemzetpolitikában, amelynek az elfogadásától minden mássá vált magyar–magyar viszonylatban” – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A háború miatt a kárpátaljai magyarság csendesen emlékezett. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Szürtén, a református templom kertjében, a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél koszorúzott. A béke jelképeként

egy-egy fehér szegfűt is elhelyeztek, és imádkoztak a háború mielőbbi befejezéséért.

A csíksomlyói búcsúra több mint 200 lovas zarándok érkezett Erdélyből és Magyarországról, akik megemlékezést tartottak a Székely Hadosztály emlékműnél. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, nem elég megőrizni az értékeket, a nyelvet, a kultúrát és a hagyományokat, építkezésre is szükség van.

Az anyaországtól egyik legtávolabb élő magyar közösségben már meggyújtották az Összetartozás tűzét. A Brisbane-i Magyar Ház kertjében gyűltek össze az ott elő magyar családok.

2020-ban a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára meghirdetett Összetartozásunk Tüze programhoz, az idén 23 ország 316 településéről csatlakoztak a magyar közösségek.

Ajánljuk még