logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden nem tartja kizártnak, hogy Ukrajna területet adjon át Oroszországnak

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden amerikai elnök egy pénteki sajtótájékoztatón nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajna területeket adjon át Oroszországnak, hogy véget vessenek a már több mint három hónapja tartó orosz inváziónak – közölte a New York Post.

„Ukrajnának területet kellene átadnia a béke érdekében?” – kérdezte egy újságíró a New York Post tudosítása szerint Biden amerikai elnöktől, aki válaszában kifejtette ez Ukrajnán múlik, mivel Ukrajnáról Ukrajna nélkül nem lehet dönteni.

Mint fogalmazott: „Ez az ő országuk. Nem mondom meg, hogy mit tegyenek és mit nem. De úgy tűnik számomra, hogy valamikor tárgyalásos egyezséget kell kötni” – mondta az elnök.

Hozzátette: „addig is olyan helyzetbe hozzuk az ukránokat, hogy meg tudják védeni magukat.”

Az Egyesült Államok már eddig is milliárdokkal támogatta Ukrajnát és a héten jelentették be a nagymozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerek (HIMARS) szállítását, de csak azzal a feltétellel, hogy a fegyvereket nem fogják Oroszországon belüli célpontok támadására használni.

Ismeretes: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön jelentette be, hogy Ukrajna nagyjából ötödét tartják ellenőrzés alatt az orosz erők. Megerősítette, hogy az ukrán kormány nem hajlandó olyan tűzszüneti megállapodást kötni Oroszországgal, amely területátadással jár.

Kapcsolódó tartalom

Biden állítólag januárban felbosszantotta az ukrán tisztviselőket, amikor azt ajánlotta Zelenszkijnek, hogy készüljön fel Kijev „kifosztására”, de ezt később a  Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Emily Horne megcáfolta.

Kapcsolódó tartalom

Bár Biden elnök már több milliárd dollárnyi amerikai segélyt és katonai felszerelést öntött Ukrajnába, az ország kormányával mégis több ízben szembe került – jegyzi meg a New York Post.

Ajánljuk még