logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrán jelentés: folytatódnak a harcok Szeverodoneck városában

A péntek reggeli ukrán hadijelentés szerint az ukrán hadsereg tartani tudta állásait az éjszaka folyamán a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Szeverodoneck városban.

Továbbra is harcok folynak a belvárosban, az orosz erők folyamatosan ágyúzzák az ukrán állásokat Szeverodoneck mellett Borivszke és Usztinivka külvárosait, illetve Liszicsanszk városban.

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az orosz hadsereg légicsapást mért Mirna Dolina falura is, és próbálta bevenni a közeli Metolkin és Bilohorivka településeket.

Szlovjanszk térségében az ukrán jelentés szerint az orosz erők csak lassan haladnak előre, a város bevételét célzó offenzívákat észak felől sikerült visszaverni. A harcokban az orosz fél súlyos veszteségeket szenvedett – állt az ukrán tájékoztatásban, amelyet független források nem erősítettek meg.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteki Twitter-üzenetben azt írta: Ukrajna nem akar oroszországi létesítményeket támadni az Egyesült Államoktól kapott rakétákkal. „Ukrajna védelmi háborút vív, és nem tervezi oroszországi létesítmények támadását” – közölte Podoljak, hozzátéve, hogy Ukrajna partnerei tudják, hogy fegyvereiket hol vetik be.

Ukrajna berlini nagykövete arra szólította fel a német kormányt, hogy gyorsítsa fel az ígért német nehézfegyverek szállítását Ukrajnába. Andrij Melnik az ARD német közszolgálati televízióban nyilatkozva azt kifogásolta, hogy már száz napja tart a háború, és Németország az ígért nehézfegyverek közül egy darabot sem szállított le Ukrajnának. A nagykövet üdvözölte ugyan Olaf Scholz kancellár szerdai bejelentését arról, hogy Németország kész IRIS-T típusú légvédelmi rendszerrel támogatni Ukrajnát, de felhívta a figyelmet, hogy ezek a fegyverek várhatóan június vége előtt nem érkeznek meg.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még