logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Stade de France: így vált rémálommá a BL-döntő

| Szerző: hirado.hu
A Stade de France-ot verőlegények serege rohamozta meg – írta a múlt szombati, botrányos Bajnokok Ligája-döntőről Eric Zemmour. Egy rendőrtiszt az RMC francia hírtelevízióban arról beszélt, hogy az őrizetbe vettek mintegy fele semmilyen irattal nem rendelkezett. Az utóbbi napokban özönleni kezdtek a hírek arról, hogy a Liverpool–Real Madrid találkozón a stadion környéki utcákban csoportosan nőkkel erőszakoskodtak, s leköpködték a meccsre érkezőket, valamint kislányokat zaklattak. Kik tették mindezt?

„Szombaton, miközben a Real–Liverpool mérkőzés zajlott a Stade de France pályáján, a stadionon kívül egy másik mérkőzés zajlott. Ezen a második mérkőzésen a rend erői és Franciaország ellenségei csapnak össze.

Franciaország az egész világ szeme láttára veszítette el ezt a második mérkőzést”

írta a Valeurs Actuelles című konzervatív lapban Eric Zemmour. A Visszahódítás! Éric Zemmour, a Reconquête! elnöke és a küszöbön álló törvényhozási választásokon a dél-franciaországi Var 4. választókerületének képviselőjelöltje leszögezte: Franciaország adott otthont az év világszerte legnézettebb sporteseményének.

Népszerűségét tekintve a Bajnokok Ligája-döntő a világbajnoki döntő után a második helyen áll: mind az öt kontinensen türelmetlenül várják. A televíziónézők száma meghaladja az egymilliárdot, és a házigazda ország tudja, hogy nagyfokú professzionalizmust kell bevetnie annak érdekében, hogy az esemény a sport és az ünnepi közösség nagyszerű pillanata legyen. Különösen igaz ez akkor, amikor két legendás klub, a nagyszerű Real Madrid és a legendás Liverpool futballklub mérkőzéséről van szó – írja a politikus, esszéista, aki több alkalommal járt Magyarországon, és nem rejti véka alá hazánk, valamint a jelenlegi kormányzat iránti szimpátiáját.

A nemzetközi „buli” azonban helyi polgárháborúvá változott – folytatja, kiemelve, hogy „a baloldali szakszervezetek által aznap szándékosan szervezett tömegközlekedési sztrájkok miatt sok liverpooli szurkoló késve érkezett a stadionba”. Zemmour szerint

„könnyű megérteni a csalódottságukat: ez volt életük egyik legfontosabb estéje, és most a francia szakszervezetek miatt lemaradtak a kezdőrúgásról. Volt lökdösődés, düh és balhé. De ha ez lett volna a vége, a mérkőzés kissé késett volna – nem nagy ügy”.

Csakhogy ekkor „megjelent egy csomó söpredék” Saint-Denis-ből. (A Párizs elővárosát képező, hírhedt negyedet túlnyomórészt a Maghreb-országokból és más afrikai térségekből származó bevándorlók lakják – a szerk.)

A média „fiataloknak” nevezi őket.

Tömeg? Egy horda. Pontosabban: egy hadsereg. Lehet, hogy homályos vágyuk volt belógni a mérkőzésre, de elsődleges, mélyen gyökerező motivációjuk a káosz szítása és a fosztogatás volt

– így Zemmour, aki a tömeg jellemzői között aláhúzza „a rend erőivel való éles szembenállást”.

Nemcsak a jobboldali publicista látta így a történteket. A Le Figaro május 30-án így tudósít cikkében, melynek címe a padlóra küldött rendőrökre utal: „Nem sokkal a meccs előtt a stadion bejáratánál lévő tömegbe „gazemberek” hordái szivárognak be. Sokan azért vannak ott, hogy lopjanak, kevesebben próbálnak csupán a meccsre bemenni.

Leköpködték a szurkolókat,

„körülbelül ötven migránst” tartóztattak le szombat este a Stade de France stadionnál a Real Madrid és a Liverpool közötti Bajnokok Ligája-döntő előtti incidensek során – erősítette meg az elhangzottakat Abdoulaye Kanté rendőr, aki az RMC francia hírtelevízió BFM TV-vel együttműködésben szerkesztett reggeli adásának vendége volt a minap.


A láthatóan afrikai származású rendőr az adásban kijelentette: „A mintegy száz, [a zavargások miatt] letartóztatott személy között volt körülbelül ötvenen olyan, aki nem rendelkezett papírokkal, és migránsnak tűnt”. Tehát minden második garázda azonosító iratok nélküli volt és migráns hátterű, ami nem jelenti azt, hogy a másik ötven személy akár túlnyomó többsége ne rendelkezne hasonló háttérrel.

Francia szurkolók, szemtanúk

számos Twitter-bejegyzést tettek közzé, maró gúnnyal idézve a sajtót, mely „brit szurkolókként” írt a nyilvánvalóan helybeli rendbontókról:

 

„Kaotikus jelenetek voltak.

Az embereket megtámadták, leköpködték… Sok szó esett a külvárosi fiatalokról, de a támadókat tekintve sok illegális bevándorlót láttam”

– tanúskodott egy Maxime nevű személyi sofőr az RMC adásában. „Miután megérkeztünk a stadionba, elkísértem az ügyfelemet. Hihetetlen jeleneteket láttunk: a rendőrök azt se tudták, hová kapjanak. Nem akarom a rendőrséget vádolni tehát, hiszen megtették, amit tudtak. Láttunk illegális bevándorlókat a parkolókban, akik autókat törtek fel és lopkodtak. Talán tíz autót törtek fel. A sofőrök személyes tárgyait is ellopták a járművekből.”

Erőszakoskodtak az „érzékeny negyedek” lakói

Nemcsak rablás, fosztogatás, a meccsre érkezők megverése és autóik kirablása szerepelt a Stade de France-ra rárohanó, hatalmas létszámú csőcselék „napirendjén”. A bandákban tevékenykedő tolvajok – mint azt a Le Figaro is megírta – kihasználták a lehetőséget, hogy „fiatal lányokat és nőket fogdossanak”. A konzervatív lap a meccsre érkező szurkolók és rendőrök beszámolói alapján számolt be a történtekről.

Rablás, kirabolt nézők, de

szexuális zaklatások is jellemezték a rémálomszerű szombat estét a Stade de France-ban, a Liverpool–Real Madrid meccs  idején, a stadion környékén

– közli a lap.

„Őrület, ami történt. Soha nem láttam még ilyet! A barbès-i, Saint-Denis-i helyiek csapatai voltak!

Láttam nőket, akikről letépték a táskájukat, majd a mellüket fogdosták” – számol be egy rendőr,

akit aznap a helyszín biztosítására osztottak be. Egy másik tisztviselő, aki szintén a helyszínen volt szombaton, szintén megerősítette a stadion közelében elkövetett szexuális zaklatásokat – teszi hozzá a vezető konzervatív lap.

Szemtanúk beszámolnak: a csőcselék beráncigált nőket a stadion környéki mellékutcákba, s ott erőszakoskodtak velük.


A történtek belpolitikai földrengést is indítottak Franciaországban, megrengetve a kormányba vetett bizalmat a parlamenti választások előtt. „Ami a Stade de France-ban történt, az hazánk szégyene.

Gérald Darmanin (belügyminiszter – a szerk.) ismét képtelen fenntartani a rendet a söpredékkel szemben, akik elrontják azt, aminek egy népszerű rendezvénynek kellene lennie. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk Franciaországban”

idézi egy algériai lap Marine Le Pent, aki Emmanuel Macron francia elnök kihívója volt a legutóbbi választásokon. A Tömörülés Franciaországért (RN) vezetője május 29-én, vasárnap közzétett tweetjében fejtette ki véleményét.

Kislányokat is zaklattak

A radikális jobboldali fdesouche.com a Le Figaro fenti cikkét ismertetve így folytatja: „Egy szurkoló, aki szombaton jelen volt megerősítette:

„Láttam 12 év alatti lányokat sírni, mert taperolták őket ezek a szörnyetegek. Ezek a fickók kiskorú lányokat fogdostak!”

A 20 Minutes című napilap spanyol nyelvű változatának megkeresésére egy Real Madrid-szurkoló számolt be hasonló esetekről.

„A Real Madrid és a Liverpool szurkolói összefogtak, hogy pajzsot alkossanak és jobban védekezzenek. Aztán felfedeztem, hogy sok lányt levetkőztettek és kiraboltak”

– mondta. Paul, a 49 éves Liverpool-szurkoló szintén Saint-Denis-ben volt, 19 éves lánya kíséretében. Mindketten ott álltak a Stade de France felé tartó sorban a 20 ezer Liverpool-szurkolóval együtt. „Ahogy közeledtünk a stadionhoz, egyre több helyi fiatal kezdett megjelenni a tömegben. A liverpooli szurkolókkal szemben agresszívak voltak, és attól tartottunk, hogy késekkel fognak támadni” – magyarázza Paul.

„Az egyik fiatal különösen a lányomat vette célba, és megpróbálta átkarolni. Két másik fiatallal volt. A férfi követelni kezdte, hogy a lány mondja meg neki a Snapchat felhasználónevét. A férfi egyre agresszívebben folytatta, és megpróbálta megragadni a lányt. Egy nálam magasabb Liverpool-szurkoló megvédte őt, és ellökte a fickót.” A szemtanút más liverpooli szurkolók figyelmeztették: „védjem meg a lányomat, mivel látták, hogy helyi fiatalok megpróbáltak lányokat és nőket tapogatni a tömegben. Láttunk egy helyi fiút, akit több szurkoló is elzavart, mert épp egy nőt próbált kirabolni és fogdosni”.

Mindeközben a rendőrök sem voltak a helyzet magaslatán: az alábbi Twitter-bejegyzés tanúsítja, hogy könnygázzal fújtak le nyugodtan viselkedő, sorban álló brit szurkolókat, (míg a gyermekekkel és nőkkel erőszakoskodó csőcselék által elözönlött területeken szemtanúk szerint egyáltalán nem voltak jelen):

Címlapfotó: Egy „fiatal” éppen bemászik a saint-denis-i Stade de France stadion kerítésén a Liverpool FC – Real Madrid mérkőzés előtt, a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében 2022. május 28-án (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Ajánljuk még