logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az osztrák külügy szerint is teljesen elfogadhatatlan az Orbán Viktor elleni támadás

| Szerző: hirado.hu
„Kétségtelenül ízléstelen és teljesen elfogadhatatlan” – így értékelte az osztrák külügyminisztérium azt a Facebook-bejegyzést, mely az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója tett közzé. A szerda esti posztban, mely azóta törlésre került, Karl Pachner ízléstelen támadást intézett Orbán Viktor ellen. Azt írta: „Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és le is mondhatna”.

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt,

Kapcsolódó tartalom

Pachner azon háborodott fel ennyire, hogy a magyar kormány nem változtatta meg a már hosszú hetek óta ismert álláspontját − mely ellen a hét eleji brüsszeli csúcstalálkozón senki sem emelt szót − Kirill pátriárka, orosz ortodox egyházfő szankcionálásával kapcsolatban. Magyarország addig nem hagyta jóvá a hatodik szankcióscsomag véglegesítését, amíg a pátriárka le nem került a büntetőintézkedések által sújtott személyek listájáról.

Emiatt azt írta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és lemondhatna. Hozzátette, Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, és hogy a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül.

Az ORF online tartalmakért felelős igazgatója bejegyzésében itt nem állt meg, további személyeskedő megjegyzésekkel támadta a magyar miniszterelnököt.

Az ORF vezetőségének tagja később bejegyzését eltávolította, majd csütörtök délután már bocsánatot is kért a durva megfogalmazás miatt, illetve az alábbi módon kívánta menteni a menthetetlent:

„Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből”− írta bejegyzésében.

A botrány a bocsánatkéréssel nem ér véget: a külügyminisztérium péntek reggelre berendelte a budapesti osztrák nagykövetet. A Kronen Zeitung című osztrák lap online kiadása, a krone.at szerint

a nagykövethelyettes jelenik meg péntek délelőtt a magyar Külügyminisztériumban.

Az osztrák külügyminisztérium ORF-et elítélő nyilatkozatában hozzáteszi, hogy Pachner egy privát Facebook-fiókban posztolt, „amelynek nincs kapcsolata a hivatalos Ausztriával”.

Címlapfotó: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még