logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német parlament további támogatásáról biztosította Ukrajnát

A német parlament biztosította Ukrajnát, hogy tőle telhetően továbbra is folytatja az ország humanitárius, katonai, pénzügyi és diplomáciai támogatását – mondta Bärbel Bas, a szövetségi parlament alsóházának (Bundestag) elnöke Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnöknek pénteken Berlinben.

Bas hangsúlyozta, hogy Sztefancsuk első külföldi útja az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Németországba vezetett. A politikus megjegyezte: a szuverén Ukrajna a szabad és demokratikus Európa része. Hozzátette: az országnak jogában áll szabadon és békében megválasztania a saját útját.

A védelmi bizottság elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Bundestag azt kérte a NATO-tól, hogy közös akció keretében biztosítson lőszert Ukrajnának. Strack-Zimmermann jelezte: az ukránok kifogytak a régi szovjet lőszerekből, ezért szükség van a NATO azonnali segítségére. Hozzátette: Németországnak tömegével kellene éjjellátó berendezéseket szállítania az országba. A politikus szerint komoly előnyt jelenthetne, ha az ukrán erők képesek lennének az éjszakai harcra, mert az orosz hadseregben csak a különleges erők és az ejtőernyős alakulatok rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel.

Eközben Sztefancsuk elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkeresi Németországot, ha kedvezően alakulnak a harctéri események, és közel a győzelem.

A házelnök egyúttal meghívta Olaf Scholz német kancellárt, hogy mondjon beszédet az ukrán parlamentben. Scholzot Zelenszkij is invitálta Kijevbe, de a kancellár egy májusi interjúban leszögezte: csak akkor utazik az ukrán fővárosba, ha konkrét témákról kell egyeztetni.

Annalena Baerbock német külügyminiszter, Svenja Schulze fejlesztési miniszter, valamint Bärbel Bas is járt az elmúlt időszakban Kijevben. Scholz legutóbb februárban, még a háború kezdete előtt kereste fel az ukrán fővárost.

Ajánljuk még