logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Macronnak politikailag is kínos a BL-döntőn kialakult káosz – magyarázkodik a francia sportminiszter a rendőri túlkapásokért

Emmanuel Macron francia államfő átláthatóságot kért a labdarúgó Bajnokok Ligája Párizsban rendezett múlt szombati döntője előtt kialakult káosszal kapcsolatban azelőtt, hogy kormánya illetékes tagjait, Amélie Oudéa-Castéra sportminisztert és Gérald Darmanin belügyminisztert a szenátus vizsgálóbizottsága meghallgatta az ügyben. Az egy hete tartó ügy komoly feszültséget okozott London és Párizs között. A két miniszter szerdán bocsánatot kért, ami talán enyhíti a viszályt, de az ügy a tíz nap múlva esedékes nemzetgyűlési választások kimenetelét is befolyásolhatja.

Végre egy bocsánatkérés! A francia belügyminiszter bocsánatot kér a Liverpooli szurkolóktól az aránytalan rendőri intézkedésékért címmel reagált a Daily Mail arra a hírre, hogy szerdán a francia kormány bocsánatot kért a szombati botrányos BL-döntőn történtekért.

„Egyértelmű, hogy a dolgokat jobban is meg lehetett volna szervezni” – ismerte el Gérald Darmanin tárcavezető a szenátusi meghallgatásán szerda este.

„Egyértelmű, hogy ez a sportünnep elromlott. És nagyon őszintén sajnáljuk, hogy időnként elfogadhatatlan rendőri rendbontások történtek” – mondta, és az ígérte, hogy szankciókkal sújtják az elkövetőket.

A párizsi Stade de France-ban rendezett találkozó közel 40 perces csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

Korábban Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter az RTL televíziónak úgy nyilatkozott, hogy 30–40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. Azt azonban elismerte, hogy a tömegbe vegyültek párizsi fiatalok, akik a helyzetet megpróbálták kihasználni és bejutni a mérkőzésre.

A francia álláspont egybeesett az európai labdarúgó szövetség (UEFA) közleményével. Szerintük az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A szervezet 2800-ra becsülte a hamisított jegyek számát a szombati mérkőzésen.

A francia titkosszolgálatok pár nappal a döntő előtt arra figyelmeztettek, hogy mintegy 50 ezer olyan angol szurkolóra kell számítani, aki érvényes jegy nélkül érkezik a párizsi stadionhoz.

A kaotikus helyzet kezelésére a rendőrség könnygázt is bevetett a liverpooli szurkolók, köztük gyerekek és nők ellen. A közösségi média és az angol sajtó is naponta közölt „horrortörténeteket” az eseményekről. Sokak számára bevillant az 1989-es a hillsborough-i katasztrófa, amikor a tömeg egy liverpooli kupameccsen összetorlódott, és a szurkolók agyonnyomták egymást, csaknem száz ember halálát okozva.

Kapcsolódó tartalom

Billy Hogan, az angol sportklub vezetője azt közölte, hogy a szurkolók beszámolóinak összesítésére hétfőn létrehozott internetes oldalon 24 óra alatt ötezer választ kaptak, s amit arról olvasott, hogy a francia rendőrök hogyan bántak az emberekkel, teljesen elborzasztotta.

Több mint 110 ezren voltak a helyszínen

„Amióta belügyminiszter vagyok, soha ennyi rendőrt és csendőrt nem mozgósítottunk egyetlen eseményre” – hangsúlyozta a tárcavezető, elutasítva a jelenlévő rendőrök számát érő bírálatokat.

A miniszter elmondta: azok a brit és spanyol állampolgárok, akiket bántalmaztak a mérkőzésen, hétfőtől feljelentést tehetnek a hazájukban. Azt is bejelentette, hogy a francia rendőrség felügyeleti szerve is vizsgálatot indított. Jelezte, hogy több jegyet is „több százszor hamisítottak”. A hatóságok olyan jegyet is találtak, amelyet 744 alkalommal szkenneltek be.

Gérald Darmanin megerősítette azt is, hogy 110 ezren jelentek meg szombaton a Stade de France nemzeti stadion körül.

A rendőrség az 1-0-s madridi sikerrel végződött finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

 

Belpolitikai ügy lett a kaotikus döntőből

Miután heves politikai vita alakult ki abból, hogy ki a felelős a mérkőzést megelőzően az aréna előtt kialakult tumultuózus jelenetekért, Olivia Grégoire kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően úgy fogalmazott, hogy „bizonyára csinálhattuk volna jobban”.

„A köztársasági elnök átláthatóságot, a tények feltárását és megoldási javaslatokat kért arra, hogy mindez többet ne fordulhasson elő” – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy „őrizze meg a hidegvérét, még akkor is, ha van min változtatni” a rendfenntartásban.

Miután hétfőn megkezdődött a kampány a június 12-én és 19-én esedékes kétfordulós nemzetgyűlési választások előtt, az ügy politikai színezetet kapott, bel- és külföldön is sokan megkérdőjelezték, hogy Franciaország képes lesz-e olyan sporteseményeket rendezni, mint a jövő évi rögbi-világbajnokság vagy a 2024-es párizsi olimpia.

„Képes-e Franciaország nagy nemzetközi sporteseményeket fogadni? A válasz igen, és négyszer is igen” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés volt államfőjelöltje és képviselőjelöltje szerint Gérald Darmaninnek le kellene mondania a történtek miatt, míg Manuel Bompard, radikális baloldali európai parlamenti képviselő szerint „a belügyminiszter hazudik, ami rossz hír, és nem jó jel az ötéves elnöki mandátum nyitányán”.

 

 

A kormányszóvivő szerdán jelezte, hogy Gérald Darmanin „a köztársasági elnök teljes bizalmát élvezi”.

Egészen mostanáig a francia államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártja  kényelmes többségét vetítették előre a közvéleménykutatók nemzetgyűlési választásokon, de az események fényében az előny olvadni kezdett.

Az Ifop felmérése szerint az LREM 275 és 310 képviselői helyre számíthat.  Az abszolút többséghez 289 mandátumra van szükség.

A címlapfotó ilusztráció (forrás: MTVA)

Ajánljuk még