logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harckészültségi őrjárat Tajvan közelében

A kínai hadsereg harckészültségi őrjáratot tartott Tajvan közelében, vízen és levegőben az amerikai-tajvani "szövetkezés" elleni lépésként – közölte a kínai hadsereg keleti hadtestparancsnoksága szerdán. A tajvani védelmi miniszter az előző nap arról számolt be, hogy 30 kínai repülőgép megsértette a sziget légvédelmi övezetét

Si Ji, a hadtestparancsnokság szóvivője közleményében azt írta: az Egyesült Államok az utóbbi időben több olyan lépést tett, amellyel bátorította a “tajvani szakadár erőket“. Figyelmeztetett, hogy az ilyen lépések veszélybe sodorják a szigetet. Emellett azzal vádolta meg Washingtont, hogy “mást mond, mint amit tesz”.

Joe Biden amerikai elnök a múlt heti tokiói látogatása során kijelentette, hogy Tajvan kínai megtámadása esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni. Amerikai tisztségviselők később egyértelműsítették: az elnök ezzel nem arra utalt, hogy bármilyen változás történt volna Washington Tajvan-politikájában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt csütörtökön ismertette az Egyesült Államok új Kína-politikáját, és megismételte, hogy az Egyesült Államok álláspontja Tajvannal kapcsolatban nem változott. Miközben az amerikai felet törvény kötelezi arra, hogy szükség esetén megfelelő fegyverekkel lássa el a Kína által saját területének tekintett szigetet, Washington elkötelezett az “egy Kína politika” mellett. Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenné válását, de ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását bármelyik fél részéről – hangsúlyozta Blinken.

A kínai hadsereg szerdai közleménye arra nem tért ki, hogy pontosan mikor tartották az őrjáratot. A tajvani védelmi miniszter viszont hétfőn közölte: 30 kínai repülőgép – köztük 20 vadászgép – megsértette Tajvan légvédelmi zónáját, emiatt készültségbe helyezték a tajvani légvédelmet.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még