logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai élelmiszerválság – két számjegyű infláció, nem tud mindenki megvacsorázni

| Szerző: hirado.hu
Úgy tűnik, az ukrajnai hadszíntéren elsütött ágyúk töltetei a nyugat-európai piacon robbannak: ott egekbe szöktek élelmiszerárak. Franciaországban a hús, az étolaj és a liszt ára már kétszámjegyű emelkedést mutat. Az Egyesült Királyságban az infláció 40 éves csúcsra, 9 százalékra ugrott. Németországban sok helyen eltűnt az étolaj a boltok polcairól.

Az élelmiszerárak az elmúlt hetekben az ukrajnai háború hátterében az egekbe szöktek – írja összeállításában a Capital.fr. A francia hetilap Emily Mayerre, az IRI Business Insights adatelemző és piackutató vállalat igazgatójára hivatkozva kiemeli: a legnagyobb mértékben a tésztafélék, a hús, a liszt és az olajok ára nőtt.

Franciaország: havonta erősödő áremelkedés

„A száraztészta ára áprilisban – a márciusi drágulási ütemet tartva – ismét 15 százalékkal emelkedett, miközben a hús, az olaj és a liszt már kétszámjegyű inflációt mutat” – folytatja a szakértő, rámutatva, hogy az áremelések az alapélelmiszerek több mint 90 százalékát érintik, a kialakult árak pedig sok esetben már most nagyon magas szintet értek el.

Franciaországban radikális áremelkedéseket hozott az élelmiszerpiacon az április: a száraztészta 15,31, a fagyasztott hús 11,34, a liszt 10,93, az étolaj 9,98, a mustár 9,26 százalékkal lett drágább egy hónap alatt.

A háborús számla tehát kezd a fogyasztók kosarára nehezedni – írja a Capital.fr.

A Covid–19-járvány és az ukrajnai háború világszerte megzavarja az ellátási láncokat, és hozzájárul az elmúlt hónapokban tapasztalt áremelkedéshez, különösen az energia és az élelmiszerek esetében – erősíti meg a felméréseket, elemzéseket közlő Statista.fr is. Az orgánum friss felmérésében azt vizsgálta, miképpen változtak az élelmiszerárak 2021 márciusa és 2022 márciusa között. A vizsgált termékeket a franciaországi életforma, étkezési szokások figyelembe vételével csoportosították.


Egy átlag francia már reggelijénél megérzi az áremeléseket. A tavalyi árakhoz képest a bagett 2,5 százalékkal, a vaj 2,9 százalékkal, a kávé 3,5 százalékkal lett drágább; a magokkal ízesített termékek 2,6, míg szendvicshez való zöldségek 5,8 százalékkal lettek drágábbak. A főétkezésnél jóval mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában:

a rendkívül népszerű borjúszeletért 7,7 százalékkal, a krumpliért 3,9 százalékkal, az étolajért s az egyéb zsiradékokért átlagosan 4,4 százalékkal, a mártásokért és fűszerekért 2,5 százalékkal kellet többet fizetni idén márciusban.

A rendkívül népszerű tengeri halas készítmények, a „szusik” hívei sem jönnek ki olcsón: a rendkívül keresett friss hal a múlt áprilishoz képest idén 15, 6 százalékkal, a tenger gyümölcsei 7 százalékkal kerültek többe. Az elengedhetetlen köret, a rizs 2,4 százalékkal, a zöldségek egy év alatt átlag 8 százalékkal drágultak; a zöldségpiacon ezt a mutatószámot viszont igen eltérő, gyakran két számjegyű és kevésbé dráguló termékek áremelkedése produkálja.

Vacsorára együnk egy jó spagettit! Igen ám, de mennyiért? A száraztészta ára egy év alatt 10,8, a paradicsomé 23,6, a vagdalt húsé 2, a sajté szintén 2 százalékkal ment fel, ugyanennyivel drágult a főleg muszlimok által kedvelt kuszkusz is. Egyedül a hagyma lett olcsóbb 2,9 százalékkal a tavalyi árakhoz képest.

Étkezések kihagyására kényszerülnek a britek

Az Egyesült Királyságban az élelmiszer- és energiaárak emelkedése miatt az  infláció 40 éves csúcsra, 9 százalékra ugrott – közli a CNBC. A fogyasztói árindex 9 százalékos emelkedése a legmagasabb az 1989-es feljegyzések kezdete óta, ami felülmúlja az 1992 márciusában mért 8,4 százalékos éves emelkedést, és jóval meghaladja az idén márciusban mért, 7 százalékos emelkedést. Az Ipsos és a Sky News nemrég készített felmérése szerint, mivel az inflációs nyomás és az élelmiszerválság összeadódott,

a brit lakosság egynegyede már napi egy-egy étkezés kihagyására kényszerül, mivel

Andrew Bailey, a Bank of England vezetője nemrégiben kijelentette, hogy „apokaliptikus” kilátások elé néznek a fogyasztók.

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala azt is közölte, hogy becsléseik szerint az infláció utoljára „valamikor 1982 körül” lehetett magasabb.

Április 1-jétől az Egyesült Királyság energiaszabályozó hatósága 54 százalékkal megemelte a háztartási energiaárak felső határát,

miután a nagykereskedelmi energiaárak – többek között a gáz világpiaci árának rekordszintű emelkedése -– ugrásszerűen felszöktek. A szabályozó hatóság, az Ofgem nem zárta ki a felső határ további emelését az idei időszakos felülvizsgálatok során.

A fogyasztói árindex (CPI) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a 2022 márciusáig tartó 12 hónapban 5,9 százalékkal emelkedtek az általánosan vásárolt élelmiszerek és italok kiskereskedelmi árai, szemben a 2022 februárjáig tartó 12 hónap 5,1 százalékos emelkedésével. Az árak minden élelmiszer-kategóriában emelkedtek – közli a Foodfoundation.org.

A nationalworld.com kategóriánként elemezte, milyen élelmiszerfélék ára átlag hány százalékkal emelkedett.

Tésztatermékek: a brit ételek egyik legfontosabb alapanyaga, a tésztafélék és a kuszkusz ára 10,4 százalékkal emelkedett éves szinten, miután januárban már 14,9 százalékkal megugrott, a 2021-es gyenge búzatermés következtében.


Húsfélék: a húsok ára mindenütt emelkedett,

a bárányhús (14,3 százalékos emelkedés), a marhahús (10,2 százalék) és a baromfihús (10,1 százalék) is nagymértékben drágult.

Tejtermékek: a tej, a sajt és a tojás (9,5 százalék), valamint a vaj (12,5 százalék) szintén drágult. Ezek az emelkedések (a húsárakkal együtt) annak köszönhetőek, hogy a mezőgazdasági termelőknek a termelési költségeik emelkedésével kell szembenézniük, mivel a műtrágya, a takarmány és az üzemanyag árai az ukrajnai orosz invázió következtében meredeken emelkedtek.

Olajok és zsírok: ebben a kategóriában a margarin és növényi zsírok alkategóriájának 22,7 százalékos növekedése miatt 14,5 százalékos emelkedés történt, ami az ukrajnai háború miatt következett be.

A szupermarketekben már most is hiány mutatkozik, mivel Oroszország és Ukrajna a világ napraforgóolajának mintegy 55 százalékát termeli, és a repceolajnak is jelentős exportőre.

Ezek az olajok számos élelmiszer kulcsfontosságú összetevői, így hiányuk miatt az árak mindenütt emelkednek (például a szószok és ételízesítők ára 13,3 százalékkal nőtt).

A gyümölcsök ára 6,2 százalékkal emelkedett 2021 áprilisához képest – bár ez 0,7 százalékkal alacsonyabb a 2022. januári áraknál. A zöldségek és a burgonya 4,6 százalékkal drágábbak, mint tavaly, de ez is 1,4 százalékkal alacsonyabb a 2021 decemberi árakhoz képest.

Németország: 44 százalékkal több egy csomag vajért

Egy szupermarket üres polcán pedig a következő felirat látható:

Olaj NINCS több – kifogytunk belőle!”

– ezzel a képpel illusztrálja a Tagesschu az élelmiszerárakról szóló összeállítását.

„Soha nem volt még ilyen drága a vásárlás! ” – fakad ki Sarah Friedhof. A 26 éves diáklány épp most jött ki egy kölni szupermarketből egy teli bevásárlószatyorral. „Egy uborka 99 centért, a vaj több mint három euróba került. Ez lassan megfizethetetlenné válik” – teszi hozzá.

Az Aldi magasabb árakat jelentett be, emelnek a pékségek is.

„Az áremelkedés második hulláma jön, és minden bizonnyal két számjegyű  lesz”

– mondja Josef Sanktjohanser. A Német Kereskedelmi Szövetség elnöke további áremelkedésre figyelmeztet – azok után, hogy az elhibázott európai energiapolitika következtében tavaly már eleve mintegy öt százalékkal emelkedtek az energiaárak. A jelenlegi inflációs ráta magasabb, mint több mint 40 éve volt – írja a Tagesschau. A liszt, az uborka és a saláta is sokkal drágább – teszi hozzá a lap.

A német statisztikai hivatal szerint a kifli és a sajt ára 7, illetve 4,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A saláta esetében a növekedés 17 százalék körüli, az uborka esetében pedig 30,3 százalékos.

A szupermarketek klasszikus élelmiszer-kínálatához tartozó egyéb cikkek árai is magas, kétszámjegyű százalékokkal emelkedtek. A napraforgóolaj ára 28,9 százalékkal, a paradicsomé 27 százalékkal, a rozsliszté pedig 22,5 százalékkal emelkedett.

Mint azt mindenki észrevette, az étkezési zsírok és olajok jelentősen drágultak, az árak 27,3 százalékkal ugrottak meg. A fogyasztóknak 11,8 százalékkal többet kellett költeniük a húsra és a húskészítményekre is.

A marhahús ára 18,8 százalékkal emelkedett, és a sertéshús is 16,5 százalékkal volt drágább áprilisban, mint egy évvel korábban, és 7 százalékkal volt magasabb, mint az előző hónapban. A tejtermékek ára 9,4 százalékkal emelkedett, a teljes tejre 9,7 százalék, a sajtra 6,6 százalék, a vajra pedig 31,3 százalékkal több volt a felár, mint tavaly, és 13,5 százalékkal több, mint az előző hónapban. A tojás ára is jelentősen, 24,4 százalékkal, a burgonyáé pedig 13,7 százalékkal emelkedett –

közli az Agrarheute.com című szaklap.

A Statista.com Németországban is elkészítette a tavalyi árakhoz képest mért „márciusi inflációs menüt” – Németországban többek között a népszerű hamburgert „készítették el” a megemelt árakon (lásd infografikánkat!) A hamburgerzsemle idén 7,3 százalékkal, a húspogácsához szükséges darált marhahús 17 százalékkal, a sült krumpli 1,7 százalékkal kóstált többet márciusban a tavalyi áraknál.

Szakértők szerint a jelenlegi, németországi élelmiszerár-emelkedés csak a kezdet lehet.

Ajánljuk még