logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olajembargó: Magyarországnak siker, az unióra nézve büntetés a megállapodás

Megállapodtak az Oroszország elleni olajembargóról az unió vezetői. Magyarország egyelőre mentességet kapott az importtilalom alól: a vezetéken érkező olajra ugyanis nem vonatkozik a szankció. Az unióban úgy számolnak, év végéig az Oroszországból érkező kőolaj mennyisége 90 százalékkal csökken. Orbán Viktor az újabb szankciós csomag elfogadása után arról beszélt, hogy a magyar családok nyugodtan alhatnak, mert sikerült megvédeni a rezsicsökkentést – számolt be az M1 Híradója.

Sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon” – mondta hétfő éjjeli videóüzenetében Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő hozzátette: van elég bajunk enélkül is, egekben vannak az energiaárak, a magas infláció és a szankciók miatt pedig világgazdasági válság szélén táncol Európa.

Kapcsolódó tartalom

Az olajembargó eredeti verziójában azért ért volna fel a magyar gazdaságra ledobott atombombával, mert akkor nem lenne elég kőolaj Magyarországon – erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszélt az M1-en.

A magyar kormány úgy számol, hogy csak a hazai finomítók átállítása az újfajta kőolajra 500 millió euróba, vagyis mintegy 200 milliárd forintba került volna. A kormány szerint a szankciós csomag ezért óriási problémát jelentett volna, amelyhez Brüsszel semmilyen megoldást nem kínált.

„Magyar siker a mentesség”

erről a Századvég szakértője beszélt.

Hortay Olivér ugyanakkor kiemelte: az Európai Unióra nézve súlyos büntetés az, hogy egyik pillanatról a másikra megválnak az orosz gáztól.

Kapcsolódó tartalom

A korábban az asztalon lévő javaslat, sajtóhírek szerint egy hathónapos türelmi időt adott volna a tagállamoknak. Ez nem történt meg. Ez egy azonnali embargó, amit elfogadtak, ami nagyon komoly logisztikai és egyéb problémákat fog okozni. A Bizottság nem készített kellő mélységű tanulmányokat annak alátámasztására, hogy ezt a problémát hogy lehet orvosolni” – magyarázta.

Az azonnali embargó az EU-ba érkező orosz nyersolaj kétharmadára vonatkozik. Azonban a piacon nincs elég olaj, ami van, az nagyon drága és nehezen beszerezhető. Az elemző szerint,

a következő hónapok nagy kérdése lesz, hogy az embargóban részt vevő országok hogyan tudják majd beszerezni az energiahordozót.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még