logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden eddiginél több orosz olaj tart Kína és India felé

| Szerző: hirado.hu
Rekordmennyiségű orosz olaj van a tartályhajók fedélzetén, és soha nem látott mennyiség tart Indiába és Kínába, mivel más országok korlátozzák az importot az ukrajnai háború miatt – írja a Bloomberg cikkében.

Az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) tagjaitól származó kőolaj 74 és 79 millió hordó között volt az elmúlt héten tranzitban és úszó tárolókban, ami több mint kétszerese a februári ukrajnai inváziót megelőző 27 millió hordónak – írja a Kpler. Ázsia a múlt hónapban először előzte meg Európát a legnagyobb vásárlóként, és ez a különbség májusban tovább fog nőni az elemzőcég szerint.

A tengeren átmenő orosz kőolaj meredek megugrása aláhúzza, hogy az invázió milyen zűrzavarba sodorta a globális energiakereskedelmet, mivel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számos uniós vállalat elfordult a szállítmányoktól, és Moszkva kénytelen Ázsiában keresni vevőket.

Kína és India pedig máris több millió hordót vett az oroszoktól, hogy kihasználják az árfolyamokra vonatkozó jelentős árengedményeket.

„Néhány érdeklődő ázsiai vevőt inkább a gazdaság motivál, mint a politikai állásfoglalás” – mondta Jane Xie, a szingapúri Kpler vezető olajipari elemzője. „Ugyanakkor az USA érdeklődése megnőtt az orosz olaj indiai vásárlása iránt, így a kereskedelmi forgalomnak lehetnek lefelé mutató kockázatai, még ha jelenleg nem is valószínű, hogy jelentősen csorbulni fog.” – tette hozzá.

Áprilisban India és Kína számára az orosz olajforgalom együttesen rekordot döntött, amit Xie szerint elsősorban az Indiából történő megnövekedett vásárlások lendítettek fel. Bár ebben a hónapban a szállítások valószínűleg kissé alacsonyabbak lesznek, várhatóan még így is meg fogják dönteni a múlt havi rekordot – mondta.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még