logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Más-más okból, de mindenki elégedett az olajembargóval

| Szerző: hirado.hu
Más-más okból, de mindenki elégedett az olajembargóval. A tét óriási volt, egy hónapja folyt az alkudozás, és kiderült, hogy az Európai Bizottság nem készítette elő kellőképpen a javaslatát – mondta Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója az M1 Híradójában.

Az ötödik szankciós csomag után veszélybe került az Európai Unió egysége. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy most minden vezető határozott egységes üzenetet küldött a világnak.

Jelen pillanatban a megegyezés szerint a vezetékes kőolaj nem kerül az embargó hatálya alá, ezzel egyharmadát vennék ki az embargó alól a teljes orosz importnak, de miután Németország és Lengyelország önkéntesen le fog válni az orosz olajról, az orosz import 90 százaléka lényegében a szankciók hatása alá kerül.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az olajembargó nélkül nem lehet csapást mérni az orosz hadigépezetre.

Kapcsolódó tartalom

Most mindenki győztesnek érzi magát, azonban a Politico brüsszeli újság szerint a múlt éjszaka igazi győztese a magyar miniszterelnök.

A lap azt írta, hogy Orbán Viktor a születésnapján – ami ma van – nagy ajándékot vihet haza Budapestre.

Ugyanis az egy hónapos tárgyalássorozat után sikerült elérnie, hogy a Magyarországra érkező vezetékes orosz olajat vegyék ki a szankciós csomagból, és biztosítékot kapott arra, hogyha bármi történne Ukrajnában a Barátság kőolajvezetékkel, akkor Magyarország más helyről kaphat továbbra is olcsó kőolajat.

Ezzel kapcsolatban bekerült a záródokumentumba egy mondta, ami úgy hangzik, hogy a hirtelen fellépő ellátási zavarok esetén sürgősségi intézkedéseket vezethetnek be az ellátásbiztonság érdekében – mondta a közmédia tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bővíteni kell az adriai vezeték kapacitását, szerinte ez 45–60 napot vehet igénybe, és befektetőkre is szükség lesz, de azt még nem tudni, hogy milyen pénzekből és hogyan szeretnék finanszírozni a kapacitásbővítést – ismertette Baraczka Eszter.

„Azt gondolom, hogy a teljes kép megértéséhez el kell ismernünk, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország nehéz helyzetben vannak, mert  orosz olajat használnak, a finomítóik pedig csak ezzel a bizonyos nyersolajjal működnek” – nyilatkozta a Politicónak Mark Rutte holland miniszterelnök. „Ebben az értelemben tehát szerintem igazuk van”– tette hozzá a holland kormányfő.

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo pedig azt mondta, hogy most arra kell figyelni, hogyan működnek majd a szankciók a gyakorlatban, hiszen várhatóan sokáig érvényben lesznek, és a vezetőknek kiemelt feladatuk, hogy megvédjék a következményektől az embereket, hiszen végül is az a cél, hogy mindez Oroszországnak jobban fájjon, mint az uniónak. Ezért – ahogy a belga miniszterelnök fogalmazott – a gázembargóról nem lehet szó.

Mindez azért fontos, mert sokan vannak már, akik a hetedik szankciós csomagot emlegetik, és a gázembargót – mondta Baraczka Eszter.

Ajánljuk még