logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Norvégiában már 940 forintba kerül egy liter gázolaj

| Szerző: hirado.hu
A skandináv országokban újabb csúcson az üzemanyagok ára: Svédország, Norvégia, Finnország és Izland, ahol 860 forint felett a dízel literenkénti ára, de Svájc és Németország sincs messze a brutálisan drága dízelártól. A Holtankoljak.hu hétfőn közölte a friss nemzetközi árakat. Egyre jobban látható, mekkora segítséget jelent a magyar autósoknak és a gazdaságnak az üzemanyagárstop.

 

Míg Magyarországon az üzemanyagárstopnak köszönhetően a benzin és a gázolaj literenkénti ára nem lehet magasabb 480 forintnál, több nyugat-európai országban ez a benzin estében megközelíti, de van ahol át is lépi a 900 forintos literenkénti árat, a gázolaj esetében pedig akár a 882 forintnak megfelelő literenkénti árat is elérheti.

Hasonlóképp magasak az árak Hollandiában, Görögországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában is.

Jól látható, hogy az uniós tagállamok között a 95-ös benzin ára hazánkban a legalacsonyabb, míg a gázolaj csak Máltán – literenként 5 forinttal – olcsóbb, mint Magyarországon.

Kapcsolódó tartalom

Lehet ez még durvább is

Szakértők szerint kifejezetten óvatos és optimista a korábbi, 700–800 forintos üzemanyagárra vonatkozó becslés, ha életbe lépne az Európai Bizottság javaslata az orosz olaj embargójára. Az előzetes számítások ugyanis csak azt veszik alapul, hogy amennyiben Oroszország helyett máshonnan vennénk az olajat, akkor az milyen benzinárat okozna. Ha azonban Európa bevezeti az embargót, akkor a Brent típusú kőolaj ára az egekbe szökik. Ennek következtében könnyen előfordulhat, hogy Európában négy számjegyű lesz az üzemanyagok ára.

Tóth Máté energiajogász a hirado.hu-nak elmondta, hogy ez Európai Unió február 24-től, a háború kezdete óta látványosan kapkod és következetlen, ugyanis már ekkortól elkezdte lebegtetni a szankciókat. Ezzel együtt azonban önsorsrontó folyamatokat indítottak el, hiszen a szankciók látványosan megemelték a földgáz és a kőolaj világpiaci árait. Mindezt úgy tették, hogy az orosz földgáz- és olajellátás az elmúlt időkben akadálytalan volt.

Kapcsolódó tartalom

A Klímapolitikai Intézet igazgatója pedig arról beszélt, hogy Európa az olaj esetében sem képes önellátó lenni. Tehát az, hogy átálljunk egy másik kőolajforrásra vagy alternatív energiaforrásokra, elképesztő beruházásokat igényelne, és rövid távon óriási költségekkel járna. A háztartások, az egyéni fogyasztók azonnal éreznék a drasztikus áremelkedést.

Nem elképzelhetetlen például az üzemanyagok esetében a forintban értendő négy számjegyű árazás. Az embargó bevezetésével más – adriai vagy Brent típusú – olaj vételére szorulnánk, és azonnal felszökne a benzin és a gázolaj ára 700–800 forintra

– mondta a hirado.hu-nak Litkei Máté.

Kapcsolódó tartalom

Jobban fájna nekünk, mint az oroszoknak

Semmilyen garancia nincs arra, hogy egy európai embargót követően, amikor a nyugati országok új olajforrásokért küzdenek az eleve szűkös kínálatú világpiacon, Magyarország képes lenne megfelelő mennyiségű nyersolajat beszerezni” – fogalmazott korábban a Századvég szakértője, aki ezt a hirado.hu-nak adott interjúban is kifejtette.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még