logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nemcsak több száz ókori egyiptomi sírt fedeztek fel, hanem egy rejtélyes papirusztekercset is

A Kairó melletti Szakkarában dolgozó régészek több száz ókori sírt tártak fel, és egyiptomi istenek bronz szobrait is megtalálták – közölte hétfőn az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

A 250 koporsó, 150 bronzszobor és egyéb tárgyak az ókori Egyiptom Későkorából, Kr. e. 500 környékéről származnak a közlemény szerint.

Az ásatáson találtak még egy szisztrum nevű hangszert és bronzedénygyűjtemény is, amelyet Isis istennő rituáléihoz használtak. A festett fakoporsók épségben maradtak fent, múmiák, amulettek és fadobozok voltak bennük.

Az egyik koporsóban egy papiruszt találtak hieroglifákkal. A kutatók szerint talán a Halottak Könyvének részleteit tartalmazhatja. Tanulmányozás céljából a kairói Egyiptomi Múzeum laboratóriumába küldték – mondta Musztafa Vazíri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

(Fotó: MTI/EPA)

A feltárás leletei közé tartozik még egy kozmetikai készlet ősi szemfestéktartályokkal, valamint karkötő és fülbevalók is.

A koporsókat a gízai nagy piramisok közelében várhatóan még az idén megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban állítják majd ki. A gízai piramisoktól délre fekvő Szakkarában az elmúlt években folyamatosan zajlottak régészeti feltárások.

Ajánljuk még