logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ma kezdődik az EU történelmének egyik legfontosabb csúcstalálkozója

„Meg kell maradnia az európai egységnek, de az eddiginél nagyobb nyomást kell gyakorolni Oroszországra” – ezzel az üzenettel hívta találkozóra az állam- és kormányfőket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Hétfőn kezdődik a kétnapos csúcs, amelynek fő kérdése, hogy lesz-e olajembargó. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A magyar álláspont hetek óta változatlan: csak olyan szankció elfogadható, amelyik nem veszélyezteti az ország energiaellátást – hangzott el az M1 Híradójában.

Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, ha a lehető leghamarabb függetlenedni akarunk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra” – írta az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

A hétfőn kezdődő uniós csúcson dönthetnek az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagról, amelynek része, hogy megtiltanák az orosz kőolaj behozatalát a tagállamoknak.

A piac már a döntés megszületése előtt áremelésekkel reagált az embargós tervekre” – mutatott rá Hortay Olivér az M1-en. Az elemző szerint a szankcióknak az egész világgazdaságban súlyos következményei lennének, a mostani bizonytalanság pedig rendkívül káros és nehezíti a helyzetet.

A piaci szereplők félnek attól, hogy tényleg bevezetésre kerül egy embargós javaslat. Ez komoly problémákat okozna a piacon, ezért ezt a kockázatot előre beárazzák. Nagyon szépen látszik az árakon, az elmúlt három hónapban, hogy amikor megnövekszik ez a szankcióktól való félelem, akkor az árak is felfelé mennek, amikor csökken a félelem, akkor az árak is csökkennek” – fejtette ki az elemző.

A tervezett brüsszeli olajembargóval ráadásul nem csak az üzemanyag árak szállnának el, hanem a rezsicsökkentés is veszélybe kerülne” – mondta Németh Szilárd a Kossuth Rádióban. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány ezt nem fogja hagyni és megvédi a rezsicsökkentést, a gazdaságot és a magyar családokat.

„Tíz éve fenntartjuk a rezsicsökkentést, 2014-re elértük azt, hogy huszonöt százalékkal csökkent a távhő, a gáz és a villany ára és egyébként ingyenes a kéményseprés, a víz és csatornadíjak is csökkentek Magyarországon. Ez ezernégyszáz milliárd forintot hagyott a családoknál” – szögezte le Németh Szilárd.

Magyarország a kezdetektől ellenzi Brüsszel terveit és semmilyen szankciót sem támogat, amely tönkreteszi a magyar gazdaságot és veszélyezteti az emberek megélhetését. Márpedig Brüsszel tervei a jelenlegi formájukban ilyenek” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Kossuth Rádióban.

A kormányfő hangsúlyozta: mielőtt bármilyen szankciót vezetnének be az orosz olajszállításokra, megoldást kell találni Magyarország energiaellátására. Orbán Viktor hangsúlyozta, legalább öt év kellene, hogy a MOL olajfinomítói máshonnan érkező nyersanyagot tudjanak feldolgozni, ezek átalakítása pedig több ezermilliárd forintba kerülne.

„Miután átalakítottuk a finomítóinkat utána jön az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az újonnan érkező, most már másképpen finomított olaj? Most az azt jelentené a Bizottság javaslata szerint, hogy holnap reggel hétszáz forint a benzin és nyolcszáz forint a gázolaj. Ezért mondom, hogy az ipari termelőüzemekről nem is beszélve – amelynek a része tönkre megy, bezár, munkanélküliség van – ez egy atombomba amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra, és mi ezt nem fogadhatjuk el” – fogalmazott a miniszterelnök.

Uniós források szerint elképzelhető, hogy Brüsszel enged Magyarországnak és a csővezetékes olajszállításokat nem fogják érinteni a szankciók” – ismertette Deák Dániel az M1-en. A XXI. Század Intézet elemzője szerint ugyanis a jövő hét elején úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot, hogy a csővezetékes olaj importjának tilalma alól több tagállam is mentességet kap.

„Európának egy jelentős része, az Európai Uniónak gyakorlatilag a fele függ ezektől a gázszállítmányoktól, ezektől az olajszállítmányoktól, tehát ilyenkor Magyarország egész Európának az érdekét képviseli, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyos feltételeket támasszunk, ha ilyen olajembargós politikát vezet be Brüsszel” – mondta.

Brüsszel úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását, hogy valójában engedélyezi” – fogalmaz a Mandiner a brüsszeli Politico című portálra hivatkozva. A brüsszeli lap ugyanis úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól.

A Politco szerint egyébként Orbán Viktornak öt-hat tagállam is drukkolt a háttérből, hogy sikerrel járjon a brüsszeli tervek megakadályozásában.

Orbán Viktor Párizsból utazik Brüsszelbe az Európai Tanács hétfőn kezdődő két napos rendkívüli ülésére” – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan hozzátette: az állam és kormányfők az energiaellátás biztonsága mellett az elhúzódó ukrajnai háborúról és az azzal járó súlyos gazdasági válságról is tárgyalnak.

Ajánljuk még