logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelme egyik legfontosabb csúcstalálkozójára készül az Európai Unió

Hétfőn Brüsszelben tanácskoznak az állam- és kormányfők. A várakozások szerint döntés születhet a hetek óta lebegtetett orosz olajembargóval kapcsolatban. Magyarország a kezdetektől ellenzi a javaslatot, az ugyanis romboló hatású lenne az európai gazdaságra. Külföldi sajtóértesülések szerint azonban Brüsszel a vesztébe rohan, és átviszi a szankciós csomagot. Magyarország ugyanakkor – és mellette más tagállamok is – mentességet kaphatnak. A brüsszeli Politico egyenesen arról ír, hogy a háttérből több uniós vezető is Orbán Viktornak szurkolt, hogy kiharcolja a mentességet – számolt be az M1 Híradója.

Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, ha a lehető leghamarabb függetlenedni akarunk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra – erről írt az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

A tervek szerint a hétfőn kezdődő uniós csúcson döntenének az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagról, amelynek része, hogy megtiltják az orosz kőolaj importját a tagállamoknak.

A szankcióknak az egész világgazdaságban súlyos következményei lennének

Ugyan még nincs döntés, a piac áremelésekkel reagált az embargós tervekre – mondta Hortay Olivér az M1-en. Az elemző szerint a szankcióknak az egész világgazdaságban súlyos következményei lennének, és a mostani bizonytalanság rendkívül káros és nehezíti a helyzetet.

A piaci szereplők félnek attól, hogy tényleg bevezetésre kerül egy embargós javaslat. Ez komoly problémákat okozna a piacon, ezért ezt a kockázatot előre beárazzák. Nagyon szépen látszik az árakon, az elmúlt három hónapban, hogy amikor megnövekszik ez a szankcióktól való félelem, akkor az árak is fölfelé mennek, amikor csökken a félelem, akkor az árak is csökkennek” – fejtette ki.

A tervezett brüsszeli olajembargóval ráadásul nemcsak az üzemanyag árak szállnának el, hanem a rezsicsökkentés is veszélybe kerülne – erről Németh Szilárd beszélt a Kossuth Rádióban. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány ezt nem fogja hagyni és megvédi a rezsicsökkentést, a gazdaságot és a magyar családokat.

Tíz éve fenntartjuk a rezsicsökkentést, 2014-re elértük azt, hogy 25 százalékkal csökkent a távhő, a gáz és a villany ára, és egyébként ingyenes a kéményseprés. A víz és csatornadíjak is csökkentek Magyarországon. Szóval ez 1400 milliárd forintot hagyott a családoknál” – fogalmazott.

Megoldást kell találni Magyarország energiaellátására

Magyarország a kezdetektől ellenzi Brüsszel terveit, és semmilyen szankciót nem támogat, amely tönkreteszi a magyar gazdaságot és veszélyezteti az emberek megélhetését. Márpedig Brüsszel tervei a jelenlegi formájukban ilyenek – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt korábban a Kossuth Rádióban.

A kormányfő hangsúlyozta: mielőtt bármilyen szankciót bevezetnének az orosz olajszállításokra, megoldást kell találni Magyarország energiaellátására. Orbán Viktor aláhúzta: legalább öt év kellene, hogy a MOL olajfinomítói máshonnan érkező nyersanyagot tudjanak feldolgozni, ezek átalakítása pedig több ezer milliárd forintba kerülne.

Miután átalakítottuk a finomítóinkat, utána jön az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az újonnan érkező, most már másképpen finomított olaj? Most az azt jelentené az Európai Bizottság javaslata szerint, hogy holnap reggel 700 forint a benzin és 800 forint a gázolaj. Ezért mondom, hogy az ipari termelőüzemekről nem is beszélve – amelynek egy része tönkre megy, bezár, munkanélküliség van –, ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra, és mi ezt nem fogadhatjuk el” – hangsúlyozta.

Nagy a tét

Uniós források szerint elképzelhető, hogy Brüsszel enged Magyarországnak és a csővezetékes olajszállításokat nem fogják érinteni a szankciók – mondta Deák Dániel az M1-en. A 21. század intézet elemzője szerint ugyanis a jövő hét elején úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot, hogy a csővezetékes olaj importjának tilalma alól több tagállam is mentességet kap.

Magyarország álláspontja nemcsak a magyar érdeket védő álláspont, hanem egy európai érdeket védő álláspont. Hiszen Európának egy jelentős része, az Európai Unió fele függ ezektől a gázszállítmányoktól, ezektől az olajszállítmányoktól, tehát Magyarország egész Európának az érdekét képviseli, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyos feltételeket támasszunk, ha ilyen olajembargós politikát vezet be Brüsszel” – magyarázta.

Brüsszel úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását, hogy valójában engedélyezi – erről a Politico írt, amit a Mandiner szemlézett. A brüsszeli lap ugyanis úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól. A Politico szerint egyébként Orbán Viktornak öt–hat tagállam is drukkolt a háttérből, hogy sikerrel járjon a brüsszeli tervek megakadályozásában.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még