logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Légvédelmi rakétákat küld Lettországnak Spanyolország

Spanyolország légvédelmi rakétákat és mintegy száz katonát küld Lettországba, hogy a NATO missziójának keretében erősítse a balti ország védelmét – írta az El País című spanyol napilap szombaton.

A NASAMS típusú föld-levegő rakéták szállításáról azt követően döntött a madridi kormány, hogy az Oroszországgal határos NATO-tagállamok az ukrajnai háború okán kérték: az észak-atlanti szövetség erősítse meg jelenlétét területükön.

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter a spanyol állami televízió kérdésére válaszolva leszögezte: Spanyolország maximálisan elkötelezett a NATO mellett. Elmondta: Lettországban és Litvániában is állomásoznak spanyol katonák, a Földközi-tengeren pedig hajókkal vannak jelen, és mindig készen állnak csapataik megerősítésére az elrettentés érdekében.

Spanyolország hétfőn ünnepli NATO-csatlakozásának 40. évfordulóját,

június végén pedig Madrid ad otthont az észak-atlanti szövetség következő csúcstalálkozójának.

Az ukrajnai háború kezdete óta Madrid katonai felszerelést küldött Ukrajnának, és jelezte, hogy teljes mellszélességgel támogatja az országot. „Amikor Ukrajnát védjük, a demokrácia értékeit védjük, és szembeszállunk (Vlagyimir) Putyin orosz elnök kegyetlenkedéseivel” – fogalmazott a televízióban Robles.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még