logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Totális adatmegosztás vagy praktikus fejlesztés az Alibaba szénlábnyomkövetője?

| Szerző: hirado.hu
Miközben több száz magánrepülővel és üzemanyag-égető luxusgépjárművel érkeztek a résztvevők a 2022-es davosi Világgazdasági Fórumra, melynek egyik fő témája a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem lett volna, a sajtó jórészt gyanakvással és elutasítással fogadta az Alibaba kínai technológiai óriáscég bejelentését, miszerint „egyéni szénlábnyomkövető” készüléket fejleszt ki.

 

Igaz, az új technológia deklarált célja – ahogy az Alibaba Group elnöke, J. Michael Evans fogalmazott – a lakosság cselekedeteinek nyomon követése, ez pedig valóban visszás üzenet egy olyan cég részéről, amely fölött a kommunista állam jelentős mértékben diszponál.

A fejlesztés – derül ki a Breitbart cikkéből – éppen

azt a célt kívánja erősíteni, amelyet a davosi fórum résztvevői is kitűztek maguk elé. „A technológia segítségével fejlesztjük ki azt a képességet, hogy a fogyasztók mérni tudják saját szénlábnyomukat a platformon: hová utaznak, hogyan utaznak, mit esznek, mit fogyasztanak”

– mondta Evans.

 A kereskedők és az egyéni felhasználók rendelkezésére bocsátanák majd az adatokat

Az Alibaba Group elnöke elmondta, hogy az e-kereskedelmi platform, amely az Amazonhoz és az eBayhez hasonlóan működik, a kereskedők és az egyéni felhasználók rendelkezésére bocsátja majd az adatokat.

Evans nem árulta el, hogy az adatokat megosztják-e a pekingi kormánnyal, azonban mint minden kínai vállalatnak, az Alibabának is törvényi kötelezettsége, hogy adatokat szolgáltasson, mivel a hírek szerint tavaly januárban erre kötelezték őket.

Evans elmondta, hogy a szénlábnyomkövető létrehozása mellett a cég egy „zöldutazási” térképrendszert is fejleszt, amelyben az emberek számára „a legjobb útvonalat és a leghatékonyabb közlekedési formát kínáljuk majd, ha élnek ezekkel az ajánlásokkal, bónuszpontokat adunk nekik, amelyeket máshol is beválthatnak a platformunkon”.

A rossz utazás

Így arra ösztönözzük őket, hogy a helyes dolgot tegyék, még akkor is, ha lehetőséget kaptak arra, hogy a rosszat válasszák – közölte Evans,  aki nem részletezte, hogy az Alibaba szerint milyen típusú utazás jelentené „a rossz dolgot”.

A javaslatot több elemző rögtön össze is vetette a vitatott kínai társadalmi hitelpontrendszerrel.

Címlapfotó: Résztvevők érkeznek a davosi kongresszusi központba 2022. május 22-én, a Világgazdasági Fórum nyitónapján. A fórumot eredetileg január 17–21. közötti időpontra tervezték, de a koronavírus új változata, az omikron gyors terjedése miatt elhalasztották azt. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

Ajánljuk még