logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértő: A Románia energiafüggetlenségéért kitűzött cél annyi áldozatot követelne, mint Ceausescu idejében

| Szerző: hirado.hu
Románia soha nem lesz energiafüggetlen, mivel a gazdasági és társadalmi áldozatok nagyon magasak lennének, ahogy az a Ceausescu-rezsimben történt az 1980-as években – mondta csütörtökön Dumitru Chisaliita, az Okosenergia Egyesület elnöke „A háború gazdasági következményei” című konferencián, melyről a spotmedia.ro román hírportál cikkében számoltak be.

Akárcsak Európában, Romániában is kihívást jelent megtenni a kvázi teljes energiafüggetlenség felé vezető fontos lépéseket. A román kormány a fekete-tengeri gázkitermelés beindulásának nyomán tanúsított túlzó optimizmusát a szakértői hangok árnyalják. Nemrég a Neptun Deep földgázmező kapcsán figyelmeztettek, hogy a fekete-tengeri gáz közel sem lesz elegendő az importra, ahogy a román kormány mondta, legfeljebb a hazai fogyasztás biztosítása oldható meg belőle – írta spotmedia.ro cikke alapján a Főtér nevű hírportál.

Dumitru Chisăliţă, a Okosenergia Egyesület elnöke a háború gazdasági következményeinek tárgyában tartott konferencián egyenesen nevetségesnek nevezte a teljes energetikai függetlenség célját. Tízévente előkerül ez az ígéret, de Románia ezt soha nem érheti el, hacsak nem vállalkozik akkora gazdasági és társadalmi áldozathozatalra, mint amilyenre Ceauşescu a 80-as években.

Az energiafüggetlenség egy olyan cél, amelyet az elmúlt 30 évben tízévente újrakezdünk. Ez enyhén szólva is nevetséges cél”  – fogalmazott a szakértő.

Az ország Európa-bajnok az energiapazarlásban, olyan hatalmas mennyiségű energiavesztesége van az infrastruktúra elavultsága miatt.

Az 50-es években tervezett hálózatok (legyen szó gázról, távhőről, vagy akár közlekedésről) nem képesek már elbírni az egyre nagyobb energiaéhséget.

Chisaliita rámutatott, hogy az ország ötvenes években kialakított energetikai infrastruktúrája műszakilag elavult. A szakértő a helyzetet úgy írta le, mint amikor országútra tervezett elektromos autók kényszerülnek földutakra. Értékelése szerint a szomorú valóság az, hogy 70–80 évvel ezelőtt legalább még voltak olyan intézmények, melyek matematikai modellek alapján dolgoztak, ma már leginkább csak látszatmunkálatok vannak.

Ez egy nagyon technikai dolog, de egyben nagyon szomorú is, mert ha 70–80 évvel ezelőtt voltak ezek az intézetek, amelyek matematikai modellek szerint működtek, ma az a megfigyelésem, hogy hallás szerint dolgoznak: ma gázra megyünk, holnap villanyra, minden nap van egy »túlbuzgóság«

– fogalmazott Chisăliță.

Ajánljuk még