logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ősi maja várost fedeztek fel egy ipari park építése közben Mexikóban

Palotákkal, piramisokkal és piacterekkel teli ősi maja város romjait fedezték fel régészek egy ipari park építése közben a mexikói Mérida város közelében, a Yucatán-félszigeten.

A Xiol nevű várost a Yucatán-félszigeten általánosan elterjedt, de Mérida térségében ritka maja Puuc építészet stílusban emelték – közölték a régészek. Carlos Peraza, az ásatás egyik vezetője szerint több mint 4000 ember élhetett a városban, amely időszámításunk szerint körülbelül 600 és 900 között lehetett lakott.

Különböző társadalmi osztályhoz tartozó emberek éltek a városban, például papok és írnokok, akik a pompás palotákban laktak, és közemberek, akik kis épületekben éltek

– mondta Peraza.

A város mellett megtalálták a felnőttek és a gyermekek temetőjét, ahol obszidián és kovakő eszközökkel, áldozati ajándékokkal és személyes tárgyakkal együtt földelték el a holtakat. Felfedezték a tengeri élővilág nyomait is, ami arra utal, hogy Xiol lakói földművelésen alapuló táplálékukat kiegészítettek a közeli tengerből kifogott halakkal is.

Az ősi várost azután fedezték fel, hogy megkezdődött az ipari park építése. A váratlan felfedezés ellenére a beruházást megvalósítják, a régészeti leleteket azonban megőrzik – közölték a földterület tulajdonosai.

A régészeket meglepte, hogy ilyen jó állapotban fennmaradt egykori maja városra bukkantak. A városok gyors növekedése miatt sok régészeti lelőhely megy tönkre a térségben.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még