logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megmérgezhették a holtan talált szumátrai elefántot

Holtan találtak egy vemhes szumátrai elefántot az indonéziai Riau tartomány egy pálmaültetvénye közelében, a gyanú szerint mérgezés áldozata lett – közölte pénteken a helyi hatóság.

A szumátrai elefánt súlyosan veszélyeztetett faj, már kevesebb mint 700 él a szigeten. A biológiai természeti erőforrásokról és az ökoszisztémák védelméről szóló indonéz törvény védi a fajt.

Az elefánt tetemét szerdán találta meg helyi természetvédők egy közös járőrcsapata, a hatóságok vizsgálják a halál körülményeit, ám erős a gyanújuk, hogy az állat mérgezés áldozata lett.

A belső szervek, így a tüdő alakjának változásaiból látszik, hogy fekete és szivárog belőle a vér” – mondta el Zulhusni Syukri, a tetemet megtaláló állatvédő szervezetet egyikének (Rimba Satwa) programigazgatója.

Az állatnak vér folyt a száján és a végbélnyílásán

– tette hozzá Fifin Arfina Jogasara, az állatot megtaláló másik csoport (Riau Natural Resources Conservation) vezetője. A hatóságok ananászt is találtak az elefánt gyomrában, noha ez a gyümölcs nem terem a területen, ami szintén a mérgezésre utal – mondta Syukri.

Szumátra elefántpopulációja a 2014-es 1300-ról 693-ra esett vissza tavaly, vagyis hét év alatt a felére csökkent az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai alapján. Az elmúlt 25 évben, nagyjából egy generáció alatt az állat lehetséges élőhelyeinek 69 százaléka veszett oda.

A szumátrai pálmaültetvények terjeszkedése a terület és az erőforrások miatti konfliktusokhoz vezet az állatok és emberek között.

Az elefántok útvonalai közelében fekvő pálmaültetvények dolgozói gyakran kerülnek konfliktusba az állatokkal, mert megeszik a pálma gyümölcsét. Az elmúlt három évben legalább hét szumátrai elefánt pusztult el Riau tartományban” – magyarázta Syukri.

A szerdán megtalált állat nagyjából 25 éves volt. A boncoláskor kiderült, hogy vemhes volt, hamarosan világra hozta volna a kicsinyét. A tetemet a helyszínen temették el, miután a laborvizsgálatokhoz mintát vettek a májából, a bélfalból, a tüdőkből és az ürülékből. A szumátrai elefánt a hatalmas testű emlős két fajának egyikének, az ázsiainak az alfaja.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még