logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folytatni kell Ukrajna katonai és politikai támogatását Prága és London szerint

Folytatni kell Ukrajna katonai és politikai támogatását, s ugyanakkor foglalkozni kell az orosz agresszió által sújtott ország újjáépítésével is – állapította meg egybehangzóan pénteki tárgyalásán a cseh és a brit külügyminiszter, Jan Lipavsky és Liz Truss Prágában.

A brit diplomácia vezetője szerint Marshall-tervet kell kidolgozni Ukrajnának, s nagyobb figyelmet kell szentelni Európa keleti szélei védelmének.

„Egyetértettünk abban, hogy folytatni kell Ukrajna támogatását politikai és gazdasági területen, meg kell erősíteni az ország védelmi képességeit, és dolgozni kell Ukrajna újjáépítésén is” – jelentette ki Jan Lipavsky a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

Truss nagyra értékelte, hogy Csehország a politikai támogatáson kívül hadifelszereléseket és nehézfegyvereket is küldött Ukrajnának.

A prágai sajtóértesülései szerint elsősorban T-72-es harckocsikról van szó.

A két külügyminiszter tévesnek minősítette azokat a német sajtóértesüléseket, miszerint a NATO tagállamok informálisan abban egyeztek volna meg, hogy

bizonyos, nyugati gyártmányú fegyvereket, például harckocsikat és harci gépeket nem adnak az ukránoknak.

„Ezek az információk nem alapulnak reális tényeken. A támogatást az egyes tagállamok nyújtják Ukrajnának, a NATO-nak mint szervezetnek ilyen programja nincsen” – mutatott rá Lipavsky.

„Csehország nyilvánosan elismeri, hogy minden területen katonai segítséget nyújt Ukrajnának, hogy megvédje magát az orosz agresszió ellen. Minden releváns projektben részt veszünk” – tette hozzá a cseh miniszter. A brit külügyminiszter ismételten hangsúlyozta: Ukrajna katonai támogatása legitim, s London ezen a területen szorosan együttműködik Prágával és Varsóval is.

Ajánljuk még