logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tálibok bírálták az afganisztáni nőkkel kapcsolatos ENSZ-határozatot

Bírálták az Afganisztánban hatalmon lévő, szélsőséges tálibok pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának nemrég kiadott határozatát, amelyben a BT az afgán nők és lányok emberi és szabadságjogait korlátozó politikai törekvések és gyakorlati intézkedések gyors visszavonására szólította fel Kabult.

A tálib külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben a világszervezet felszólítását alaptalannak és a valóságtól elrugaszkodottnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Kabul továbbra is biztosítja a nők jogait.

Mivel az afgánok zömében muszlimok, az afgán kormány álláspontja szerint a hidzsáb (a tálibok értelmezésében a teljes testet eltakaró viselet) hordása összhangban van a társadalom vallási és kulturális értékeivel, valamint az afgán nők nagy részének akaratával” – áll a közleményben.

Az ENSZ BT 15 tagú testülete kedden, zárt ajtók mögött tartott vita után fogadta el a határozatot, amelynek szövegét Norvégia dolgozta ki két hete. A BT ebben mély aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok egyre inkább korlátozzák az afgán nők és lányok emberi jogait és alapvető szabadságjogait.

A tálibok május elején rendelték el a teljes test elfedő ruházat viselését nyilvános helyeken, tavaly augusztusi hatalomra jutásuk óta ez a legszigorúbb jogkorlátozás a nőkkel szemben.

Ajánljuk még