logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mégis tud kereskedni a világgal a szankcionált Oroszország

| Szerző: hirado.hu
Egyre inkább meddő erőfeszítésnek tűnik az energiahordozókra vonatkozó nyugati szankciók bevezetése Oroszország térdre kényszerítésére. Az orosz olaj- és gázexport továbbra is töretlen és komoly bevételt jelent Moszkvának. A nyersanyagok oroszlánrészét Svájcon és az ottani közel ezer nyersanyagipari cégen keresztül forgalmazzák, a szállítmányozási csomópont pedig Görögország.

 

Az orosz energiahordozók lemondását illető kemény kijelentések ellenére Oroszországnak továbbra sem okoz különösebb gondot értékesítenie kőolajának és földgázának jelentős részét  – olvasható az OilPrice.com oldalon.

A szerző, Alex Kimani szerint ebben nagyrészt Svájcot terheli a felelősség.

Az orosz nyersanyagok oroszlánrészét ugyanis Svájcon és az ország közel ezer nyersanyagipari cégén keresztül forgalmazzák.

Összesített kikötői adatok szerint a svájci Vitol, a Glencore és a Gunvor  – valamint a szingapúri Trafigura – továbbra is nagy mennyiségű orosz nyersolajat és termékeket, köztük gázolajat szállít Európába.

A Vitol azt ígérte, hogy az év végéig leállítja olajimportját, ám ezek szerint még legalább hat hónapig tervez üzletelni az oroszokkal. A Glencore közölte, hogy nem vág bele újabb kereskedelmi ügyletbe az oroszokkal. A valóság azonban az, hogy míg a G7-ek elkötelezték magukat az orosz olajimport betiltása vagy fokozatos megszüntetése mellett, és míg az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Ausztrália egyenesen tilalmat rendelt el, az EU nem tud előrelépni az embargók élesítésében.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy Svájc fontos globális pénzügyi központ virágzó nyersanyagágazattal, annak ellenére, hogy messze van az összes globális kereskedelmi útvonaltól, nincs hozzáférése tengerhez, és nincsenek korábbi gyarmati területei vagy jelentős nyersanyagforrásai sem.

Oliver Classen, a svájci Public Eye civil szervezet médiareferense szerint az árukereskedelem a svájci GDP jóval nagyobb részét teszi ki, mint a turizmus vagy a gépipar. Egy 2018-as svájci kormányzati jelentés szerint az ágazat volumene közel egybillió dollár (903,8 milliárd forint) volt – írja az elemző.

A cikk beszámol arról is, hogy mindeközben Görögország vált az orosz olajszállítmányozás – illetve a hordók hajóról hajóra történő rakodásának (STS) – új csomópontjává. A Refinitiv Eikon értesülései szerint a Görögországba irányuló áprilisi orosz nyersolajszállítások közel egymillió tonnát tettek ki, ami körülbelül a márciusi szint duplája, és várhatóan májusban új csúcsot érnek el. Oroszország eközben növeli a mediterráneumba irányuló olajexportot: a Vortexa elemző cég adatai szerint a szállítások mintegy 2,5 millió hordóra emelkednek.

Oroszország ráadásul egyhamar biztosan nem lesz híján új vásárlóknak – mutat rá a szerző. India ugyan soha nem volt kiemelt vevője az orosz nyersolajnak, a nyugati szankcióáradat megindítása óta azonban megduplázta oroszországi kőolajimportját.

Jelentések szerint pedig a távol-keleti ország egyetlen hónap alatt lebonyolította tavalyi éves oroszországi olajimportjának a felét. Kína pedig várhatóan továbbra is Oroszország egyik legnagyobb olajvásárlója marad.

Ajánljuk még