logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folytatódik a bűnbandák elleni háború Salvadorban

Salvadorban harminc nappal meghosszabbították a rendkívüli állapotot, hogy a hatóságok sikeresen folytathassák a harcot a bűnbandák ellen – közölte a közép-amerikai ország parlamentje a Twitteren.

A salvadori parlament 84 képviselőjéből 67 támogatta a lépést. A szavazásra szerdán került sor. A rendkívüli állapot meghosszabbítását Nayib Bukele salvadori elnök kérte.

A 6,6 millió lakosú Salvadorban március 25-e és 27-e között 87 gyilkosság történt. Ennek nyomán a kormány március 27-én rendkívüli állapotot hirdetett harminc napra, amelyet egyszer már ugyanennyivel meghosszabbítottak.

Gustavo Villatoro igazságügyi miniszter elmondta, hogy

eddig több, mint 35 ezer embert fogtak el.

További 16 ezer már börtönben van, ami azt jelenti, hogy a bűnbandák 70 ezer fősre becsült „tagságának” már csak 27 százaléka van szabadlábon. Salvadorban két banda – a Mara Salvatrucha (MS-13) és a Barrio 18 – ellen indítottak háborút.

Villatoro leszögezte: addig folytatják a harcot, amíg szükséges, és amíg az állampolgárok kérik. A kormány célja, hogy eltörölje a bűnbandákat a föld felszínéről Salvadorban – tette hozzá.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vegyék a gyanúsítottakat. Emellett egy sor alapjogot felfüggesztettek, köztük a gyülekezési jogot.

A kormány ezenfelül

a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét,

a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti. Jogvédők aggályaikat fejezték ki az intézkedések miatt, és jogsértések elkövetésével vádolták a rendvédelmi szerveket.

Néhány évvel korábban Salvadorban volt a legmagasabb a gyilkossági ráta a világon. Hivatalos adatok szerint a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma 2015-ben 103 volt, tavaly pedig már csak 18. Az El Faro latin-amerikai hírportál és az amerikai kormány azt állítja: a csökkenés részben annak köszönhető, hogy Nayib Bukele elnök titkos megállapodást kötött a bűnbandákkal. A kormány cáfolja az értesülést.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még