logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyedórával a mészárlás előtt posztolt a texasi gyilkos

A közösségi médiában jelentette be tettét a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában tizenkilenc diákot és két tanárt meggyilkoló lövöldöző mindössze negyed órával az ámokfutás előtt–  közölte szerdán Greg Abbott texasi kormányzó sajtótájékoztatóján.

A 18 éves Salvador Ramosként azonosított elkövető egyik bejegyzésében azt is közölte, hogy megöli nagyanyját, egy másik üzenetében pedig már azt írta, hogy meg is tette ezt.

Abbott szerint Ramos arcon lőtte nagyanyját kedden történt iskolai ámokfutása előtt, de a nő túlélte a találatot és értesítette a rendőrséget. A tettes ezt követően elmenekült otthonából, amelyben nagyanyjával élt és karambolózott kocsijával a Robb Általános Iskola közelében. Az oktatási intézménybe egy hátsó bejáraton keresztül jutott harci felszereléssel egy AR-15-ös jellegű puskával felfegyverkezve.

Ramos ezt követően elbarikádozta magát egy negyedik osztályos tanteremben, ahol tüzet nyitott a diákokra és tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett volna vele.

Kapcsolódó tartalom

Abbott közölte, hogy a halottak mellett tizenheten szereztek nem életveszélyes sebesüléseket. A texasi kormányzó hangsúlyozta, hogy az elkövető közösségi médián tett bejegyzései voltak az egyedüli figyelmeztető jelek. Hozzátette, hogy a főiskolát abbahagyó Ramosnak nem volt büntetett előélete, sem pedig ismert mentális problémája.

A hatóságok szerint a 18 éves fiatal két puskát és hozzájuk való 375 darab lőszert vásárolt még márciusban. Az ügy ismét felszította az amerikai fegyvertartás körüli társadalmi vitát.

A feszült politikai légkör egyik megnyilvánulása volt, hogy Beto O’Rourke demokrata párti kormányzójelölt megszakította a republikánus párti Abbott sajtótájékoztatóját pellengérre állítva a hivatalban lévő kormányzót amiért hivatali ideje alatt lazított a texasi fegyvertartási törvényeken. O’Rourke Abott kihívójaként indul a novemberi kormányzóválasztáson. A jelenlévők közül többen azt vetették a demokrata párti politikus szemére, hogy át akarja politizálni a tragédiát, sőt sértegetések is elhangzottak az épületből kikisért O’Rourke irányába.

O’Rourke az épület előtt újságíróknak nyilatkozva őrültségnek nevezte, hogy egy 18 éves fiatal legálisan vásárolhat egy AR-15-ös gépkarabélyt. “Mégis mire számítottunk, hogy mit fog tenni vele?” – kérdezte. A demokrata párti politikus egyben ígéretet tett, hogy megválasztása esetén szigorítani fogja a fegyvertartási szabályokat.

Ajánljuk még