logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hamarosan bejelentést tesz Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már 15 esetet vettek nyilvántartásba a kanadai Québecben, más kanadai tartományok is érintettek lehetnek

Tíz új majomhimlős esetet jelentettek a kanadai Québec tartományban, így a megbetegedések száma 15-re emelkedett – közölték kedden a kanadai egészségügyi hatóságok.

Arra számítunk, hogy az elkövetkező napokban további esetek megerősítése várható” – mondta Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter, aki szerint a minták elemzése folyamatban van.

Számos intézkedést hoztunk az esetek felderítésére és a majomhimlő kanadai terjedésének megfékezésére” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a helyzet más, mint a koronavírus megjelenésekor volt.

A szövetségi kormány elérhetővé tette az Imvamune nevű vakcinát és a nemzeti stratégiai vészhelyzeti készletben tárolt gyógyszereket. A védőoltás első adagjait kedden szállították Québec tartományba.

Míg a majomhimlő ellen nincs vakcina, amely általában magától gyógyul, a himlő elleni vakcina védelmet nyújthat a kontaktesetek ellen.

Kanada a múlt héten erősítette meg az első két esetet a francia nyelvű tartományban.

A majomhimlő olyan fertőző betegség, amelyet vírus okoz, ezt fertőzött állatok, leggyakrabban rágcsálók közvetítik az emberre. A vírust azonban először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjávban. A  majmokat kutatási céllal tanulmányozták, ezért kapta a vírus az Inserm, egy vezető francia orvosi kutatóintézet nevét.

A majomhimlőt az elmúlt hetekben Európában és Észak-Amerikában is kimutatták.

Ajánljuk még