logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Légpuskával lövöldözött járókelőkre a texasi mészáros – barátai vallottak Salvador Ramosról

| Szerző: hirado.hu
Egy héttel a buffalói szupermarketben történt lövöldözés után Amerika ismét gyászba borult. Ezúttal Texas államban legalább tizenkilenc diák és három tanár vesztette életét egy általános iskolai fegyveres ámokfutásban. A mészárlást elkövető 18 éves gimnazista fiú viselkedése sokaknak meglepő, a barátai szerint azonban érezhető lehetett a rémtett előszele, a gyilkos ugyanis már hetekkel korábban furcsán viselkedett.

ELŐZMÉNYEK:

Lövöldözés egy általános iskolában: legalább 19 diák és három tanár meghalt

Ő mészárolta le a kisiskolásokat Texasban, készülhetett a tervére

Iskolai mészárlás Texasban: több eltűnt gyermeket még mindig keresnek

Rálőtt nagymamájára, majd lemészárolt 19 gyereket

A 18 éves Salvador Ramos kedden golyóálló mellényben, kézifegyverrel és sorozatlövő gépkarabéllyal felfegyverezve lépett be a Robb Általános Iskola épületbe, a texasi Uvalde városában és válogatás nélkül lőni kezdett. A fiú legalább 19 diákot és három tanárt ölt meg, mielőtt az egyik helyszínre érkező rendőr végzett vele. A támadó – aki a mészárlás előtt nagymamáját is lelőtte, aki túlélte mindezt – tűzharcba keveresett a rendőrökkel, és két egyenruhást megsebesített.

Ramos egyik nagyon közeli barátját, a szintén 18 éves Santos Valdez Jr.-t teljesen ledöbbentették a történtek. A fiú utoljára két órával a támadás előtt találkozott Ramosszal az iskolában. Elmondása szerint akkor már érezte, hogy a barátja körül valami nagyon megváltozott.

Kapcsolódó tartalom

Az alapjában véve csendes és visszahúzódó Ramos a merényletet megelőző hetekben mintha kifordult volna önmagából és egészen meghökkentő dolgokat művelt. Valdez Jr. a tanúja volt, amikor Ramos késsel vágta fel az arcát.

„Kint voltunk a parkban, amikor megjelent az arcán valamiféle vágásokkal, és azt mondta, hogy megtámadta egy macska. Később aztán elmondta az igazat, hogy megvágta az arcát egy késsel. Teljesen meghökkentem, azt mondtam neki, hogy tesó, miért tettél ilyet? Ő pedig azt válaszolta, hogy pusztán szórakozásból csinálta”mondta Valdez a Washington Postnak.

Valdez Jr. arról is beszámolt a lapnak, hogy Ramos többször kocsikázott egy másik barátjával a városban, és légpuskával találomra lövöldözött az emberekre, illetve tojásokkal dobálta meg a parkoló autókat.

Ramos az emberekkel is egyre aggresszívebben kezdett viselkedni. Egy helyi gyorsétteremben dolgozott, amelynek vezetője magának való, csendes alkalmazottként jellemezte, egy fiatal női kollégája azonban erőszakos vonásairól is beszámolt.

„Nagyon durván viselkedett a lányokkal. Folyamatosan fenyegetőzött, illetlen sms-eket küldözgetett. De nem csak a munkahelyén volt ilyen. Emlékszem, egyszer videók is készültek róla, ahogy a parkban bokszkesztyűben próbált belekötni az emberekbe. Verekedni akart mindenkivel” – mesélte a korábbi munkatársnő.

Ramos kábítószerfüggő édesanyját is folyamatosan terrorizálta. Egy alkalommal az Instagram-oldalán tett közzé egy videót, amelyen az anyjával ordibál, aki szerinte megpróbálta kirúgni őt az otthonukból.

„Kihívták a rendőröket a házuk elé, az anyja sikoltozott, ő pedig nagyon agresszíven beszélt vele. Kemény élete lehetett az anyjával” – közölte Nadia Reyes, Ramos középiskolai osztálytársa.

A fiú néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy a nagyanyjához költözik a város másik végébe. A lövöldözés előtt nem sokkal azonban vele is vitába került, amely állítólag azért alakult ki, mert az idős asszony a nemtetszését fejezte ki, amiért unokájának nem sikerült leérettségiznie. Ramos végül rálőtt a nagymamára, akit később helikopterrel szállítottak kórházba San Antonióba. A hírek szerint még életben van.

A címlapfotón a biztonsági erők tagja kísér egy hozzátartozót a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál (MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther)

Ajánljuk még