logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hamarosan bejelentést tesz Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jóváhagyta Erdély ikonikus cukorgyárának bezárását a külföldi tulajdonos

Úgy tűnik, végleg leáll a termelés a marosludasi cukorgyárban, miután a tulajdonos, a francia Tereos illetékesei aláírták azt a dokumentumot, amely jóváhagyja a teljes termelési, csomagolási és logisztikai rendszer leállítását, valamint az alkalmazottak több ütemben történő elbocsátását. A marosludasi cukorgyár 1960 óta üzemel, és egyike a még létező négy romániai cukorgyárnak. 1990-ben még 39 ilyen üzem működött.

A Maros megyei üzem igazgatótanácsát felhatalmazták a termelés leállítására és az alkalmazottak elbocsátására vonatkozó ütemterv kidolgozására, illetve arra, hogy értékesítse a gyár vagyonelemeit, illetve akár le is rombolja az épületet – írták a főtér.ro hírportál cikkében.

Marosludas polgármestere, Ioan Cristian Moldovan elmondása szerint a gyár területén a francia tulajdonos mintegy 25 hektárnyi telket értékesít majd, azt azonban továbbra is kizárólag ipari célokra lehet majd felhasználni, lakóépületeket vagy üzleteket nem lehet rá építeni.

A Tereos, amely Franciaország legnagyobb, illetve a világ második legnagyobb cukorgyártója évi több mint négymilliárd eurós forgalommal, már korábban jelezte, hogy az elmúlt években igencsak veszteséges gyár bezárását fontolgatja.

A bukaresti kormány megpróbálta elejét venni az üzem bezárásának, tárgyalásokat kezdett a Tereosszal, hogy megmentse az üzemet, valamint a 150 alkalmazottat, illetve a 350 cukorrépatermelőt, akik a gyár beszállítói.

Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter korábban a helyszínre látogatva közölte, hogy megpróbálnak olyan megoldást találni, amely révén a gyár tovább működhet, még akkor is, ha a tulajdonos lemond róla.

A gyár megtartása már csak azért is fontos lenne, hogy legalább az ország éves szükségletének 25 százalékát fedező cukormennyiséget továbbra is belföldön állítsák elő.

A marosludasi cukorgyár 1960 óta üzemel, és egyike a még létező négy romániai cukorgyárnak. 1990-ben még 39 ilyen üzem működött.

Amikor a francia cég átvette, a gyár éves forgalma 171,6 millió lej volt, ebből 30,5 millió volt a nettó profit.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még