logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hamarosan bejelentést tesz Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Iskolakerülő volt a texasi mészáros

Újabb iskolai lövöldözés sokkolja az Egyesült Államokat. Texas államban legalább tizenkilenc diák és három tanár vesztette életét egy általános iskolai mészárlásban. Az elkövető, egy 18 éves gimnazista fiú osztályról osztályra járva válogatás nélkül végzett áldozataival. A tettes az elmúlt napokban fegyverekről posztolt képeket a közösségi médiában. A helyszínre kiérkező határőrök lelőtték. Amerikában idén ez már a 212. olyan lövöldözés volt, amely több halálos áldozatot követelt – számolt be az M1 Híradója.

Előzmények:

Tovább nőtt az áldozatok száma az általános iskolai lövöldözésben

Ő mészárolta le a kisiskolásokat Texasban, készülhetett a tervére

Iskolai mészárlás Texasban: több eltűnt gyermeket még mindig keresnek

Rálőtt nagymamájára, majd lemészárolt 19 gyereket


Aggódó szülők gyülekeztek a helyi kórház bejáratánál a Texas állambeli Uvalde városában. Sokan ekkor még nem tudták: túlélte-e gyermekük a tragédiát.

Semmit nem mondanak, még annyit sem, hogy jól vannak-e. Még várunk, egyik szülő sem tud semmit” – mondta egy édesapa.

Gyászoló családok gyülekeztek az általános iskola bejáratánál is, ahol nem sokkal korábban a borzalom történt: egy golyóálló mellénybe öltözött, kézifegyverrel és sorozatlövő gépkarabéllyal felfegyverzett merénylő lépett be az épületbe és válogatás nélkül lőni kezdett. Az intézményben másodikos, harmadikos, valamint negyedikes diákok és tanáraik voltak.

Kapcsolódó tartalom

Az ámokfutásnak éppen arra járó határőrök vetettek véget: tűzpárbaj alakult ki a fegyveres és az egyenruhások között, akik végül lelőtték a merénylőt. Két határőr megsérült, egyiküket a fején ért találat, mindkettejük állapotát sikerült stabilizálni.

A helyi rendőrfőnök elmondta: minden jel arra mutat, hogy a támadó egyedül cselekedett, halálával a veszély elhárult. Később közölték a merénylő nevét és életkorát: Salvador Ramos mindössze 18 éves volt. Sajtóhírek szerint korábban egy helyi gimnáziumba járt, ám kiközösítették, ezért egy ideje nem járt be az órákra, egy gyorsétteremben dolgozott. Közösségi oldalain már napok óta sorozatlövő gépkarabélyokról osztott meg képeket és a támadásra utaló kijelentéseket tett.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség vizsgálja az autót, amivel megközelítette az iskolát. Az amerikai CNN hírtelevíziónak három rendőrségi forrás is megerősítette: a támadás előtt a merénylő először saját nagyanyját lőtte meg. Az idős asszony kritikus állapotban van.

Biden fellépne a fegyverlobbi ellen

Félárbócra engedték a Fehér Ház lobogóját az áldozatok emlékére. A kamerák elé állt Joe Biden elnök és kijelentette: itt az ideje fellépni az amerikai fegyverlobbi ellen.

Miért vagyunk hajlandóak ebben a vérfürdőben élni? Miért hagyjuk, hogy újra és újra megtörténjen? Hol az istenben van a gerincünk, hol a bátorságunk, hogy kiálljunk a lobbistákkal szemben?” – szegezte a kérdést önnön adminisztrációjához az Egyesült Államok elnöke.

Ez volt a 212. tömeges lövöldözés, vagyis legalább négy áldozatot követelő ámokfutás idén az Egyesült Államokban. Bő egy héttel ezelőtt egy szinten 18 éves fegyveres egy buffalói szupermarketben nyitott tüzet és ölt meg tíz embert.

Ajánljuk még