logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Donyeck megye központja napokon belül eleshet

Lépésről lépésre szorul ki az ukrán hadsereg a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékből. Ezt orosz és ukrán források is megerősítették. Tegnap több településről kellett az ukrán védőknek kivonulniuk Donyeck megyében, a terület központja napokon belül eleshet. Megszólalt a háborúval kapcsolatban a davosi Világgazdasági Fórumon Henry Kissinger, az Egyesült Államok volt külügyminisztere. A 98 éves volt amerikai diplomata szerint Ukrajnának fel kellene adnia bizonyos területeket a béke érdekében. Soros György milliárdos üzletember ezzel szemben a fórumon azt mondta, az orosz előrenyomulást kell megállítani – számolt be az M1 Híradója.

Egy óriási kráter jelzi a rakéta becsapódásának helyét a Donyeck megyei Bahmut városában. Több autó kiégett és lakóépületek omlottak össze, miután az elmúlt héten folyamatossá vált a bombázás a településen.

A légvédelmi szirénák figyelmező jelzése mellett szálltak buszra az emberek a közeli Szlavjanszk városában. Napi ezrek menekülnek el Donyeck megye ukrán kézen maradt részeiről: közeleg ugyanis a frontvonal, az orosz hadsereg napról napra egyre nagyobb területekről szorítja ki az ukrán védőket. A terület ukrán kormányzója bejelentette: kedden több település, köztük Szvetlodarszk is orosz kézre került.

Kapcsolódó tartalom

Körbezárták az oroszok Szeverodonyeck városát, Donyeck megye ukrán közigazgatási központját.

Az egyik segélyszervezet önkéntese szerint már csak napok kérdése, és a várost elfoglalja az orosz hadsereg. „A front itt van a város körül. Mindenhol tankokat és teherautókat látni. Egyértelmű, hogy a város bármelyik pillanatban eleshet” – mondta Emma Iglan.

Négy civil vesztette életét a városban működő vegyi üzemben, miután rakéták csapódtak be a gyártelepen – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Minden eddiginél nehezebb helyzet alakult ki a kelet-ukrajnai fronton

– jelentette ki az ukrán elnök kedd esti videóüzenetében.

A donbaszi helyzet szélsőségesen nehézzé vált. Az orosz hadsereg most minden erejét ebbe az offenzívába helyezte. Liman, Popaszna, Szeverodonyeck, Szlavjanszk – a megszállók itt mindent el akarnak pusztítani” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán védelmi minisztérium mindazonáltal azt közölte: kilenc orosz támadást vertek vissza az ukrán katonák az elmúlt 24 órában, megsemmisítve három tankot és nyolc tüzérségi rendszert.

Kapcsolódó tartalom

Oroszbarát fegyveresek vették őrizetbe az EBESZ ukrajnai megfigyelőbizottságának egyik munkatársát: a fordítóként dolgozó férfit árulással vádolja az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság szakadár terület kormányzata.

Légiriadó volt Kárpátalján,

szerda hajnalban megszólaltak a szirénák, és felszólították a lakosságot: vonuljanak az óvóhelyekre. A riadót nem követte harci cselekmény a térségben.

Megszólalt a háborúval kapcsolatban a davosi Világgazdasági Fórumon Henry Kissinger, az Egyesült Államok volt külügyminisztere. A 98 éves volt amerikai diplomata szerint Ukrajnának fel kellene adnia bizonyos területeket a béke érdekében. Soros György milliárdos üzletember a fórumon ezzel szemben azt mondta: mindenáron meg kell állítani az orosz előrenyomulást Kelet-Európában, máskülönben ez a háború lehet a civilizáció vége és a harmadik világháború nyitánya.

Ajánljuk még