logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dzsihád Belgium ellen? Nyolc éve támadt az Iszlám Állam a brüsszeli zsidó múzeumra

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

| Szerző: hirado.hu
Végeláthatatlan a Belgiumot sújtó iszlamista terrortámadások száma, nyolc esztendővel ezelőtt az akkor 29 éves Mehdi Nemmouche tüzet nyitott Brüsszelben a belga zsidó múzeumnál, meggyilkolva három embert, illetve súlyosan megsebesített egy negyediket, majd elmenekült a helyszínről. A brüsszeli múzeumban elkövetett merénylet jelentőségét kiemeli, hogy ez volt az első európai területen elkövetett olyan terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára.

 

Amikor 2014. május 24-én, szombaton 15:27 perckor egy átlagos magasságú, jó fizikai állapotban lévő férfi belépett a Brüsszel Sablon kerületében, a Rue des Minimes 21. szám alatt található zsidó múzeumba, még senki nem sejtette, hogy egy új, az eddiginél jóval kevésbé biztonságos korszak veszi kezdetét aznap a belga főváros életében.

Az algériai származású francia Mehdi Nemmouche nem sok időt töltött a zsidó hagyományok tárgyi emlékeit a 18. századig visszanyúlóan bemutató kiállítások tanulmányozásával, ehelyett

egy revolvernek látszó tárggyal váratlanul célba vett egy turistát, akire tüzet nyitott, majd egy másik látogatót megcélozva folytatta a gyilkolást.

Áldozatait nyakon vagy fejbe lőtte, majd megkerülte az összecsuklott embereket.

Táskájából ekkor egy AK–47-es Kalasnyikovot kapott elő,

és a múzeum folyosójáról ismét tüzet nyitott, ezúttal a múzeum recepciónál dolgozó munkatársát találta el. Perceken belül, 15:29-kor a gyilkos már ki is lépett az épületből, kirohant a Rue Haute-ra és eltűnt.

Színre lép az Iszlám Állam Európában

A Belgiumi Zsidó Múzeum bejárata (Forrás: Wikipédia)

Három áldozata azonnal meghalt: egy 54 és 53 éves izraeli turistapár, Emanuel és Miriam Riva, valamint egy 66 éves francia nő, Dominique Sabrier, aki önkéntesként dolgozott a múzeumban.

A negyedik áldozat Alexandre Strens volt, egy 25 éves belga állampolgár, ő dolgozott a múzeum recepcióján. A súlyosan sérült, kómába került fiatalembert a Saint-Pierre kórházba szállították, ahol néhány nappal később, június 6-án meghalt.

A közelben tartózkodó Didier Reynders külügyminisztert egy járókelő figyelmeztette,

hogy a környéken lövések dördültek el. A politikus azonnal a helyszínre sietett, riasztotta a mentőszolgálatokat, amelyek gyorsan kiérkeztek.

Életfogytiglan az elkövetőnek

A brüsszeli múzeumban elkövetett merénylet jelentőségét kiemeli, hogy ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára.

Hosszú nyomozás után,

2019. szeptember 18-án ítélték el a tetteseket Párizsban.

Mehdi Nemmouche-t, akiről kiderült, hogy dzsihadista, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a négyszeres „terrorista” gyilkosságért, amelyet a Szíriából hazatérő harcos által Európában elkövetett első támadásnak tartanak.

Segítőjét, Nacer Bendrer 31 éves marseille-i lakost 15 év börtönbüntetésre ítélték, amiért a terroristát ellátta a támadáshoz szükséges fegyverekkel.

Tömeggyilkosság követte az első támadást

Belgiumban ez a cselekmény csak a nyitánya volt az ezután következő dzsihadista támadásoknak. Két évvel később, 2016. március 22-én Brüsszel nemzetközi repülőterén és a metró Maelbeek állomásán robbantottak öngyilkos támadók. Itt 32 ember halt meg és több mint háromszázan megsebesültek.

2018. május 29-én Liège-ben újabb iszlamista terrortámadás történt,

melynek során két rendőrnő és egy utas egy autóban halt meg egy lövöldözésben. A belgiumi születésű Benjamin Herman „Allahu akbar”-t kiabált és késsel több emberre rátámadt. Az elkövető túszul ejtett egy asszonyt is, majd – négy rendőr megsebesítése után – a rendőrök tűzpárbajban agyonlőtték.

A 2015-ös migránsáradatot követően Európa-szerte a sokszorosára növekedtek a dzsihadista támadások; Belgiumban például 2020 februárjában lőttek le a rendőrök Gentben egy késsel támadó dzsihadistát.

Címlapfotó: Csendes megemlékezés a Belgiumi Zsidó Múzeum elleni merényletről Strasbourgban 2014. május 26-án a Béke zsinagóga előtt. Forrás : Wikipédia

Ajánljuk még