logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Deutsch Tamás: Hét-nyolc európai ország is hálás nekünk a színfalak mögött

Az olajembargóról szóló érdemi tárgyalásokon a magyarral egyező álláspontot képvisel az uniós tagországok harmada – árulta el a Fidesz EP-képviselője.
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ez egy badarság – jellemezte röviden Deutsh Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői adásában azt a tervet, miszerint Magyarország hozzájárulása nélkül vezessen be az Európai Unió embargót az orosz kőolajra – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy az unióban világos és egyértelmű szabályok vannak, melyek szerint ilyen típusú uniós döntést csak teljes egyhangúsággal lehet hozni.

Deutsh Tamás megjegyezte, hogy az ötlet egyik támogatója az a Katarina Barley német politikus (az Európai Parlament alelnöke), aki korábban úgy fogalmazott, ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot.

A Fidesz EP-képviselője úgy vélekedett, jobb ha egy német politikus azzal a történelmi tehertétellel, amivel országa rendelkezik, Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban soha nem használja a „kiéheztetni” kifejezést.

Deutsch azt is hangsúlyozta, az Európai Bizottság (EB) által nemrég kidolgozott stratégia, amely arra vonatkozik, hogy miként lehetne az orosz energiahordozókat kiváltani, kizárólag lózungokat tartalmaz.

Mint mondta, a terv megvalósításához 300 milliárd euróra lenne szükség összeurópai szinten, amihez az unió csupán 20 milliárdot biztosítana, a többit viszont a tagállamok állítsák elő. Ebből az látszik, hogy semmilyen végiggondolt terv, semmilyen érvényes stratégia nincs az EB javaslatában.

„Hat-hét-nyolc ország európai parlamenti képviselői, kormányzati szakpolitikusai azt mondják, hogy nagyon hálásak, hogy azt, amit ők a zárt ajtók mögött mondanak, azt Magyarország a nyilvánosság előtt képviseli”

– árulta el Deutsch azzal kapcsolatban, hogy mit tapasztalt az elmúlt időben az Európai Parlament színfalai mögött.

Hogy nyilvánosan miért nem állnak ki a Magyarországgal egyetértő tagállamok hazánk mellett, azzal kapcsolatban a Fidesz EP-képviselője kifejtette, az európai nyilvánosság meghatározó orgánumai meg tudják teremteni azt a „ki a jó, ki a rossz” mércét, amiben nagyon sokan nem mernek a „rossz” oldalra kerülni, inkább meggyőződésük ellenére alkalmazkodnak ehhez a külső kényszerhez.

Az érdemi tárgyalásokon a magyarral egyező álláspontot képvisel az európai uniós tagországok egyharmada. Nagy ország, átlagos méretű – mint mi, magyarok – és kisebbek” – fogalmazott.

Ajánljuk még