logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az uniós bíróság helyreállította a volt katalán vezető mentelmi jogát

Az Európai Unió Bírósága kedden úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel helyreállítja Carles Puigdemont szeparatista katalán vezető és társai európai parlamenti (EP) képviselői mentelmi jogát.

Az EP tavaly márciusban a spanyol hatóságok kérésére függesztette fel Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő, Toni Comín és Clara Ponsatí mentelmi jogát. A döntést július végén az Európai Unió Bírósága is megerősítette, e határozat ellen a képviselők fellebbezést nyújtottak be, amit az uniós törvényszék novemberben elutasított.

A luxemburgi székhelyű testület kedden azonban azt a döntést hozta, hogy „felfüggeszti az Európai Parlament által 2021 márciusában hozott határozatok végrehajtását”.

A bíróság szerint, a képviselők mentelmi jogának ideiglenes helyreállításra azért volt szükség, mert „nagy a valószínűsége” annak, hogy a jelenleg Belgiumban tartózkodó Puigdemontot letartóztatják.

Puigdemontot és társait Spanyolországban lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani a katalán függetlenségről szóló 2017-es alkotmányellenes népszavazás megtartásában játszott szerepük miatt. A volt katalán elnök ellen lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás.

Ajánljuk még