logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkezett az orosz és az ukrán hadijelentés

A moszkvai védelmi minisztérium szerint Luhanszk megye 95 százalékát már ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg. Az ukrán fél pedig azt közölte: a harcok most Donyeck megyében a leghevesebbek, ahol Kijev szerint az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák. Közben az ukrán fővárosba látogatott a lengyel államfő. Andrzej Duda kijelentette: az ukránoknak joguk van az önrendelkezéshez, ha ettől a joguktól megfosztanák őket, az az egész nyugati világ kudarca lenne – számolt be róla az M1 Híradója.

Ukrán harcállásokat pusztított el Donbaszban egy orosz KA–52-es harci helikopter – legalábbis az orosz védelmi minisztérium közlése szerint ez látszik azokon a felvételeken, amelyeket a tárca tett közzé vasárnap. Egyetlen nap alatt közel 700 katonai célpontot semmisített meg az orosz légierő Ukrajnában, köztük 76 tüzérségi és aknavető egységet – állítja a moszkvai védelmi minisztérium. A közlemény szerint az orosz csapatok immár Luhanszk megye 95 százalékát tudhatják ellenőrzésük alatt.

Közben 11 orosz támadást vertek vissza az ukrán védők az elmúlt 24 órában: hat tankot, 10 harckocsiegységet és további hat harci járművet pusztítottak el a kijevi védelmi tárca közlése szerint. A leghevesebb harcok most a donyeck megyei Szeverodonyeck városánál összpontosulnak: az ukrán katonák azt mondják, felkészültek a legrosszabbra.

Készek vagyunk támadni, készek vagyunk védekezni, akár visszavonulni is, ha szükséges. Bármire készen állunk” – jelentette ki az egyikük.

Donyeck megye kormányzója azt mondta: az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák a 100 ezer fős Szeverodonyecknél: mindent elpusztítanak, ami értéket jelent: egyaránt támadják a katonai és a civil célpontokat.

Először haladta meg a százmilliót a menekültek száma a világon

Augusztusig meghosszabbítják a hadiállapotot Ukrajnában: a 18 és 60 év közötti, hadköteles férfiak újabb 90 napig nem hagyhatják el az országot – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette: naponta 100 ukrán katona veszti életét a háborúban Kelet-Ukrajnában.

A brit hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg halálos áldozatainak száma az ukrajnai háború három hónapja alatt elérte az 1979-ben kirobbant, több mint kilenc évig tomboló afganisztáni háborúét. Akkor 15 ezer fegyveres vesztette életét a közép-ázsiai országban.

Először haladta meg a 100 milliót a menekültek száma a világon, ami részben az ukrajnai háború fájó következménye – közölte az ENSZ egy friss elemzésre hivatkozva. Hat és fél millióan hagyták el Ukrajnát február óta, és több mint 8 millióan belső menekültekként Nyugat-Ukrajnában húzták meg magukat. A legtöbben, 3,5 millióan Lengyelországba mentek át, 880 ezren azonban Oroszországba menekültek. Az elmúlt 24 óra alatt 11 500 menekült lépte át az orosz–ukrán határt Rosztov megyében – közölte a terület határőrizeti hivatala.

Duda: Csak Ukrajnának van joga a jövőjéről dönteni

Kijevbe látogatott a lengyel államfő, ahol az ukrán törvényhozás előtt szólalt fel. Andrzej Duda kijelentette: ha az ukrán népet megfosztanák önrendelkezési jogától, az az egész nyugati világ kudarca lenne.

„Sajnos sokan követelik Ukrajnától Európában, hogy adja meg magát Putyin követeléseinek. Határozottan mondom: csak Ukrajnának van joga dönteni saját jövőjéről” – fogalmazott Andrzej Duda.

A lengyel államfő egy lengyel–ukrán barátsági egyezményre tett javaslatot: eszerint közös beutazási és vámrendszer lépne életbe a két ország között, továbbá gyorsvasúti összeköttetés kiépítését szorgalmazza Kijev és Varsó között.

Címlapfotó: EPA/Alessandro Guerra

Ajánljuk még