logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fegyver helyett bébitápszert szállít a C–17-es az Egyesült Államokba

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap érkezett Németországból Indianapolisba egy amerikai katonai repülőgép több mint 70 000 kiló babatápszerrel.

 

A Nestlé tápszerekkel megrakott, az indianapolisi nemzetközi repülőtérre érkező gépet Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter fogadtaírja a The Washington Post.

Vilsack a Twitteren azt írta, „ez a szállítmány orvosi célú, olyan csecsemőkön segít, akiknek speciális táplálkozási igényeik vannak, és speciális tápszert igényelnek”. A tisztviselő a repülőtéren újságíróknak azt mondta, hogy a beérkező mennyiség „kilencvenezer csecsemő és tizennyolcezer kisgyermek ellátását biztosítja egy hétig”.

A Fehér Ház a hét végén azt közölte, hogy a következő napokban további 114 raklap tápszer érkezik az Egyesült Államokba. A szállítmányok mindösszesen 1,5 millió, mintegy 2,4 deciliteres palack megtöltésére elegendők. A Biden-kormányzat vasárnap jelentette be, hogy a védelmi termelési törvényt felhasználva két vállalatnak ad elsőbbséget a tápszerek gyártásához szükséges összetevők vagy berendezések beszerzéséhez.

A helyettes államtitkár fogalmazása szerint éjjel-nappal dolgoznak

Az Abbott Nutrition csecsemőtápszer-gyártó elsőbbségi megrendeléseket adhat le a cukorra és a kukoricaszirupra, a Reckitt egészségügyi és táplálkozási termékeket gyártó cég pedig elsőbbségi megrendeléseket adhat le a világjárvány alatt korlátozás alá eső filterekre. Dawn O’Connell, az amerikai egészségügyi és humán szolgálat helyettes államtitkára sajtóközleményében jelezte, „éjjel-nappal dolgozunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a csecsemőtápszerek biztonságos ellátása minél gyorsabban helyreálljon, ide tartozik a beérkező nemzetközi járatok logisztikájának koordinálása, valamint az alapvető összetevők és anyagok ellátási láncának megerősítése”.

Mivel nem állt rendelkezésre kereskedelmi repülőgép, a védelmi miniszter péntek este hagyta jóvá, hogy katonai repülőgépeket használhassanak a szállításokra. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára az Air Force One fedélzetén újságíróknak azt mondta,

ez a folyamat általában két hétig szokott tartani a kormányzat „kulisszák mögött végzett munkája miatt”, azonban mindez körülbelül három nap alatt lezajlott.

Hozzátette, „ez az elnök elkötelezettségét bizonyítja, minden eszközt megragad, hogy több csecsemőtápszer kerüljön a piacra, és az Operation Fly Formula az egyik eszköz, amelyet ehhez használunk”. A Fehér Ház még szerda este jelentette be, hogy Joe Biden amerikai elnök a koreai háború idején született védelmi gyártási törvény alapján oldaná meg a bébitápszerhiányt.

Brian Deese, a nemzetgazdasági tanács igazgatója becslése szerint a vasárnapi szállítmány a speciális, orvosi minőségű tápszerekhez szükséges mennyiség mintegy 15 százalékát fedezi.

Nem most kezdődtek a problémák

A tápszerhiány a globális ellátási lánc zavarai miatt alakult ki, majd akkor súlyosbodott, amikor az Abbott a Michigan állambeli Sturgisban található üzemében gyártott termékeket egy higiéniai botrány után. Utóbbi azért tört ki, mert a tápszertől négy csecsemő megbetegedett, kettő közülük később életét vesztette. A létesítményt bezárták, de az élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) azonban azóta megegyezett az Abbott-tal az újranyitásról.

Robert Ford, az Abbott vezérigazgatója szombaton azt mondta, a vállalat arra számít, hogy június első hetében biztonságosan újranyithatják a gyárat, az újranyitás után azonban hat-nyolc hét, mire a termék a boltokban kapható lesz. Ford hangsúlyozta, „június végére több tápszert fogunk szállítani az amerikaiaknak, mint januárban, a visszahívás előtt”.

Michael Mullen admirális, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának korábbi elnöke vasárnap az ABC News This Week című műsorában úgy fogalmazott, „nagyon biztató”, amit az amerikai csapatok két nap alatt elvégeztek. „Egy C–17-es, amely Németországba szállított volna tarackokat Ukrajnának, visszafordult, és majdnem 32 tonna bébiételellel megérkezett” – mondta. A tápszert az FDA teszteli, utána kerül a rászorulókhoz.

Vasárnap Eric Adams, New York polgármestere szükségállapotot hirdetett a tápszerhiány miatt.

Már tavaly szeptemberben lehetett látni, hogy baj lesz

A bébitápszer-hiányról először januárban a Wall Street Journal számolt be, azóta azonban tovább súlyosbodott a helyzet, és számos üzlet már készlethiánnyal küzd az Egyesült Államokban. Az amerikaiak egyébként 2021-ben 4,3 milliárd dollárt költöttek bébitápszerekre, ami 4,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A hirado.hu cikke arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapvető problémát az ellátási láncok jelentik, sőt, egyes helyeken már anyatejet bocsátottak áruba.

Mindeközben a csípős hangvételéről híres konzervatív amerikai lap, a Hot Air élesen bírálja a Biden-kormányzatot, kiemelve azt a tényt, hogy állítólag „nagyon gyorsan cselekedett”, és felteszi a kérdést, mennyire relatív fogalom ez, hiszen már 2021 szeptemberében arról írt a The New York Times, hogy a pánikvásárlások miatt készlethiány alakult ki más termékek mellett a bébitápszerből is.

Címlapfotó: Wikipédia

 

 

Ajánljuk még